Milli Uzay Programında uzaya gönderilecek kişiler seçildi

Milli Uzay Programında, uzaya gönderilecek ilk Türk uzay yolcuları seçildi. Adaylar Hava Kuvvetleri Personeli ve F16 pilotu Alper Gezeravcı ve ROKETSAN personeli Tuva Cihangir Atasever’dir.

Uzaya yolcularımız ABD’de; uzay istasyonu ve altyapıları, haberleşme sistemleri, yaşam destek sistemleri, acil durumlar, deney altyapıları, fırlatma aracı ve mürettebat aracı sistemleri, dünyaya dönüş prosedürleri gibi pek çok konuda eğitim alacak. 14 gün boyunca yerçekimsiz ortamda deney yapma imkanı bulacak. İnsan araştırmaları, biyoloji, biyoteknoloji, malzeme bilimleri, fizik ve teknoloji alanlarına dair 13 deney gerçekleştirecek. Milli Uzay Programımız kapsamında adayların uzay yolculuğu, 2023 yılının son çeyreğinde gerçekleşecek.

Türkiye Uzay Ajansı, Ay Görevi hakkında yeni gelişmeleri paylaşmıştı

Türkiye Uzay Ajansı (TUA); 16 Mart 2022 tarihinde resmi sosyal medya hesaplarında Ay Araştırma Programında (AYAP-1/ Ay Görevi) uzay aracını ay yörüngesine taşıyacak Milli Hibrit İtki Sistemi (HİS) hakkında yeni gelişmeleri paylaşmıştı. DeltaV Uzay Teknolojileri; AYAP-1’de TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen uzay aracını aya taşıyacak hibrit itki sistemini geliştirmekte. TUA tarafından aktarılan bilgiye göre Milli Hibrit İtki Sistemi (HİS) olarak adlandırılan sistemin ön tasarım süreci, uçuş ölçekli ilk test prototipinin üretimi ve uçuş ölçekli yer testlerinin icra edileceği test sistemin üretimi ve kurulumu tamamlanmıştı.

Milli Hibrit İtki Sistemi (HİS) hakkında aktarılan paylaşımda HİS’in iskeleti, vanası, sistem elektronikleri, oksitleyici tankları ve hibrit motoru gösterildi. AYAP-1’in görev konseptine göre uzay aracı öncelikle bir fırlatıcı ile uzaya taşınacak. Ardından uzay aracı; sistem başlatması, takla sönümleme ve BBQ modu gibi aşamaları gerçekleştirdikten sonra yörünge testlerini icra edecek. Dünya yörüngesinde yapılan testlerden sonra ise ay yörüngesine girmek için DeltaV’nin geliştirdiği hibrit motor ateşleme yapacak.

Kaynak: DefenceTürk

Milli Uzay Programında uzaya gönderilecek kişiler seçildi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum