Plan S firmasının ikinci test uydusu uzayda selfie çekti

28 Mart Salı günü Plan S sosyal medya hesabından Connecta T1.2 hakkında bir yeni gelişme paylaşıldı. Dünya etrafında 50 milyon km yol alan test uydusu, üzerinde bulunan kamera ile Dünya’ya dönük bir selfie çekimi yaptı. Türkiye’nin ticari uzay firmalarından Plan S tarafından tamamlanan Connecta T1.2 IoT test uydusu, SpaceX Falcon 9 Transporter 6 roketinde 113 uydu ile birlikte 3 Ocak 2023’te uzaya gönderilmişti.

Connecta T1.2’nin sinyal bekleyişi de kısa zaman sonra Connecta T1.1’deki (firmanın ilk uydusu) gibi tüm Dünya üzerinde yayımlanan sinyal mesajı “İSTİKBAL GÖKLERDEDİR! MUSTAFA KEMAL ATATÜRK” şeklinde deşifre edilmişti. Test uydusu olarak gönderilen Connecta T1.2’nin IoT yazılım ve güvenlik testlerine tabii tutulacağı biliniyor. İlaveten Plan S, uzayda güneş enerjisi panellerini de ilk defa Connecta T1.2 ile açmış bulunuyor.

 

114 küp uydu bir fırlatıcıya nasıl sığıyor?

Uyduların küçülmesiyle birlikte bir fırlatıcı roketle daha çok küp uydu göndermek mümkün hale gelmiştir. Küp uyduları bir arada düzenli bir şekilde göndermenin yolu olarak da dağıtıcı (İng. Deployer) teknolojisi ön plana çıkmaktadır. Dağıtıcılar içerisine birden fazla küp uydunun yerleştirilip kapağı kapatılan yapıdadırlar. Görev yörüngesine gelince veya yaklaşılınca kapaklar açılır ve sistem içinde bulunan bir yay ile küp uydu iteklenerek uzaya bırakılır.

Denizcilikten, akıllı tarıma, enerjiden lojistiğe birçok sektörde kullanımı planlanan IoT küp uydularına talep arttıkça dağıtıcılara duyulan ihtiyacın artacağını söylemek yanlış olmaz. Artan bu ihtiyaca yerli çözümler sağlamakta mevcut firmalar için makul olabilir.

Connecta T1.2 ExoLaunch firmasına ait dağıtıcıya yerleştirilirken

Plan-S, Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamaları ve uydu haberleşmesi için tasarlanan yeni uydusunda bir önceki uydudan edindiği deneyimi geliştirirken, Nesnelerin İnterneti cihazlarının iletişimine yönelik birçok ek uygulamanın da denenebileceği bir alt yapıya sahip olacak. Bu alt yapı ile denizcilikten, akıllı tarıma, enerjiden lojistiğe birçok sektör için akıllı ve kolay ulaşılabilen çözümler üretecek olan Plan-S, yakın gelecekte üçüncü uydusunu da fırlatacak.

Kaynak: DefenceTürk

Plan S firmasının ikinci test uydusu uzayda selfie çekti Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum