Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
TEKNOFEST 2022’de TÜBİTAK SAGE standında sergilnenen KUZGUN Modüler Müşterek Mühimmat ailesi için teknik özellikler güncellendi. Güncellenen teknik özelliklerin yanında ilk atış tarihleri de stantta yer aldı.
KUZGUN-KY için 2022’nin dördüncü çeyreğinde, KUZGUN-TJ için 2023’ün üçüncü çeyreğinde ilk atışın yapılması planlanırken KUZGUN-SS’in ilk atışının 2022’nin birinci çeyreğinde yapıldığı bilgisi dikkat çekiyor.
KUZGUN-KY
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE) ile SEFİNE Tersanesi arasında, “Stratejik İş birliği Anlaşması” imzalanmıştı. Yapılan anlaşma kapsamında TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KUZGUN-KY, Sefine Tersanesi tarafından geliştirilen bir insansız deniz aracından atış testi gerçekleştirilecek.
75 kg ağırlık ve 10 kg harp başlığıyla KUZGUN-KY, ailenin en hafif üyesi olarak karşımıza çıkıyor. Başlarda kara ve deniz platformları ağırlıklı olarak lanse edilen KUZGUN-KY’nin SİHA’lara da entegre edileceği görülüyor. 0.2 Mach hız ve 20000 ft irtifadan 40+ km menzile ulaşabilen KUZGUN KY, kara ve deniz araçlarından irtifa ve hız farkından dolayı bir miktar daha düşük bir menzile sahip olacaktır. Hedefe azami varış süresinin 1 dakika olması azami menzil de hesaba katıldığında KUZGUN-KY’nin uçuşun önemli bir kısmında süpersonik hızlarda uçacağına işaret ediyor.
KUZGUN-TJ
KUZGUN-TJ’nin hangi platformdan test edileceği konusunda herhangi bir resmi açıklama bulunmuyor. KUZGUN-KY’ye göre daha ağır 14 kg’lik bir harp başlığı taşıyan 85 kg’lik KUZGUN-TJ için Termobarik ve Parçacıklı harp başlığı seçenekleri bulunuyor. Defence Turk tarafından TEKNOFEST 2022 sırasında edinilen bilgiye göre aynı zamanda KUZGUN TJ için çift modlu arayıcı başlık geliştirme çalışmaları devam ediyor. TÜBİTAK SAGE’nin üzerinde çalıştığı çift modlu arayıcı başlık IIR ve lazer güdümlerini bir araya getirecek.
SİHA’lar ve kara/deniz platformlarından ek olarak helikopterlerden de atılabilecek KUZGUN-TJ, helikopterler için de yeni bir hafif stand-off seçeneği olarak ele alınabilir. Helikopterlerin çok düşük irtifalarda ve hızlarda atış yapmasından dolayı helikoptere konuşlu KUZGUN-TJ’de booster kullanılacaktır. 0.2 Mach hızda ve 20000 ft irtifadan atıldığında 180 km azami menzile sahip KUZGUN-TJ 60 dakikalık bir azami varış süresine sahip. Seyir füzeleriyle benzer uçuş karekteristiklerine sahip olacak KUZGUN-TJ’nin hedefe varış süresinin izlenen uçuş rotasına göre önemli ölçüde değişiklik göstereceği unutulmamalıdır.
KUZGUN-SS
EFES-2022 tatbikatında Defence Turk tarafından KUZGUN-SS mühimmatının AKSUNGUR SİHA’ya entegre edilerek test edilmesinin planlandığı bilgisi edinilmişti. İtkisiz bir mühimmat olan KUZGUN-SS, itki sisteminin yokluğundan dolayı oluşan ağırlık boşluğunu ek harp başlığı ile dengeliyor, KUZGUN-TJ gibi 14 kg’lik harp başlığı modülü kullanan KUZGUN-SS’de iki adet 14 kg’lik harp başlığı (toplam 28 kg) bulunuyor.
SİHA’ların yanında booster ile karadan/denizden atılabilecek KUZGUN-SS, 0.2 Mach hız ve 20000 ft irtifadan 40 km menzil ve 2 dakikalık varış süresine sahip olacak.
Kaynak: DefenceTürk
KUZGUN mühimmat ailesi için teknik bilgiler güncellendi Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz