Yunanistan’dan helikopter hamlesi

Yunanistan, 10 adet yeni AH-64E Apache Helikopteri, 20 adet yeni CH-47F Chinook Helikopteri tedariki için ve 9 AH-64DHA Helikopterinin modernizasyonu için ABD’ye talep mektubu (Letter of Request & Availability) gönderdi. New Post tarafından yapılan habere göre ABD’nin 2023 yılının sonunda hem her iki türden yeni helikopterlerin satın alınmasının hem de modernizasyonun kesin maliyeti hakkında ayrıntılı bilgi vermesi bekleniyor.

Bahse konu tedarik programı eğer gerçekleşirse helikopter konfigürasyonu, teslimat programı, destek ve personel eğitimi ile ilgili tüm ayrıntılar da sağlanacak. Ek olarak yeni Chinook  ve Apache Helikopterlerinin fiyatı, ABD Silahlı Kuvvetleri’nin iki tip helikopteri satın aldığı fiyatla aynı olacak. 9 adet Apache AH-64D’nin modernizasyonu, ABD’li üretici Boeing’in fabrikalarında gerçekleştirilecek.

AH-64E Apache (Görsel: ABD Ordusu)İsrail, Yunan helikopterlerini yeni sensörlerle donatacak

Israel Aerospace Industries (IAI), modernizasyon paketinin bir parçası olarak Yunan Donanması’na bağlı S-70B-6 helikopterleri için MOSP3000-HD sensör yüklerini tedarik edecek. Bu bağlamda IAI, uzun menzilli keşif ve çoklu sensör paketi için Yunan Donanması tarafından açılan ihaleyi kazanmıştı.

Naval News tarafından yapılan habere göre yeni sensörler, mevcut 8 adet S-70B’den en az 6’sında kullanılacak. 1 Ağustos’ta 2022 tarihinde ABD Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Hükümeti’ne S-70 helikopterlerinin bakımı için 162 milyon dolar değerindeki Yabancı Askeri Satışı (FMS) onaylamıştı.

Bahse konu FMS, helikopter yedek parçalarını, sarf malzemelerini, onarım parçalarını, helikopter görev sistemi yükseltmelerini, silah montajı tedarikini, ekipman yükseltmelerini ve diğer ilgili lojistik ve program desteği unsurlarını içermekteydi.

 

MOSP3000

Yunan Donanma’sında 8 adet S-70B-6 ve 3 adet S- 70B helikopterlerinin yanı sıra bir dizi AB212 bulunmaktadır. Yakın gelecekte kalan AB212’lerin yerini 7 adet MH60R helikopteri alacak. Yunanistan, FDI fırkateynleri gibi yeni ve modernize edilmiş su üstü muhariplerini donatmak için MH60R sayısını ek siparişlerle artırmayı düşünüyor.

Kaynak: DefenceTürk

Yunanistan’dan helikopter hamlesi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum