İsrail’den Fas’a VTOL İHA tedariki

Fas, İsrail şirketi BlueBird tarafından üretilen WanderB ve ThunderB VTOL İHA’dan 150 adet tedarik etti.

Infodron tarafından yayımlanan bilgilere göre Fas, İsrail merkezli BlueBird tarafından üretilen WanderB ve ThunderB VTOL İHA’dan 150 adet tedarik etti. Bu bağlamda Fas, daha fazla İsrail yapımı İHA tipi satın almayı hedefliyor. Bahse konu insansız hava araçlarının üretiminin bir kısmının Fas’ta gerçekleştirileceği aktarıldı.

WanderB, pist olmadan her yerde çalışabilmesi ve dikey olarak inip kalkabilmesi ile öne çıkıyor. Bu kapsamda İHA, elektrik motorları kullandığından düşük gürültü seviyesi ile karakterizedir. 50 kilometreye kadar olan mesafelerde iki buçuk saate kadar çalışabilen İHA, 13 kg maksimum kalkış ağırlığına sahip. Üç metre kanat açıklığına ve neredeyse 1.000 metreye kadar irtifaya ulaşabilecek bir yapıya sahip olan İHA, 32 ila 65 knot arası rüzgarlarda bile çalışabilmektedir.

12 saatten fazla havada kalabilen ThunderB ise 150 kilometreye kadar haberleşme menziline sahip. Maksimum kalkış ağırlığı 35 kilo olan İHA, olumsuz hava koşullarında da görev yapabilmektedir.

ThunderB (Görsel: sUAS News)İsrail ve Fas arasındaki ilişki

Habere konu olan tedarik Fas’ın İsrail endüstrisiyle ilk anlaşması değil. Bu kapsamda her iki ülkenin de uzun bir geçmişi olduğu aktarılmakta. Geçtiğimiz yıl Fas, IAI’den birkaç Harop insansız hava aracı tedarik etmek için 22 milyon dolarlık bir anlaşma imzalamıştı.

Fas ordusuna Bayraktar TB2 SİHA teslim edildiği iddiası

2021 yılının Eylül ayında Fas Kraliyet Silahlı Kuvvetleri’nin (Far-Maroc), Baykar Savunma ile 626 milyon Fas dirhemi (70 milyon dolar) değerinde 13 adet Bayraktar TB2 SİHA için anlaşma imzaladığı açıklanmıştı. Söz konusu anlaşma 4 adet yer istasyonunu, 1 adet simülasyon sistemini ve bilgi izleme, depolama için dijital bir sistemi kapsadığı bildirilmişti.

Ayrıca sözleşme kapsamında Fas Kraliyet Silahlı Kuvvetleri askeri üslerinden bir tanesine insansız hava aracı operasyon merkezi kurulacaktı. Fas yerel haber siteleri, askeri haber konusunda uzmanlaşmış çevrimiçi forumlarında Far-Maroc’u kaynak göstererek teslimatların 17 Eylül’de başladığını bildirmişti.

Kaynak: DefenceTürk

İsrail’den Fas’a VTOL İHA tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum