Bakan Akar’dan SAMP/T hava savunma sistemi açıklaması

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Doha programı sırasında CNN Türk canlı yayında gündeme dair soruları cevapladı. Bakan Akar, Türkiye’nin SAMP/T hava savunma sistemi projesinde olası bir ortaklığı üzerine açıklamalarda bulundu. Akar’ın yaptığı açıklamada:

“Şimdi, bizim zaten bu SAMP-T’ler konusunda uzun süre yaptığımız çalışma var,  birlikte yapılmış çalışma var. Yani hazır bir çalışma var, ilerlemiş bir çalışma var. Dolayısıyla bunun yeniden başlaması gayet doğal, gayet de mümkün ve bizim de temennimiz, dileğimiz bu.

Biz her zaman her yerde şunu söylüyoruz, bizim 85 milyon vatandaşımız ve ülkemizi, vatanımızı füzelere karşı ve uçaklara karşı korumak için uzun menzilli bölgesel hava ve füze savunma sistemine ihtiyacımız var. 90’yıllardan beri bunun peşindeyiz biz. Ve daha önce yapılan çalışmalarda müttefiklerimizle yaptığımız konuşmalar, görüşmeler herhangi bir şekilde sonuçlanmadığı için bu sonuç doğdu, şu içinde bulunduğumuz durum doğdu.

Dolayısıyla bunu biz yine ihtiyacımızın devam ettiğini, dolayısıyla bu çerçevede bizim Fransa ve İtalya ortak yapılı olan SAMP-T’lerle bir SAMP-T için birlikte çalışabileceğimizi bundan tasarımından imalatına kadar ve üretimine kadar bütün bu süreçte birlikte olabileceğimizi tabii ki söylüyoruz. Dolayısıyla bu konuda önümüzdeki dönemlerde olumlu gelişmeler bekliyoruz, arzu ediyoruz. Bunun cevabını Fransa ve İtalya önümüzdeki günlerdeki tavırlarıyla verecekler.” ifadeleri yer aldı.

Katar´da düzenlenen Doha Forumu´nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuyla ilgili “Cumhurbaşkanımız, İtalya ve Fransa liderleriyle görüştü. En önemli konu EUROSAM’dı. EUROSAM ile 8 yıl önce niyet mektubu imzaladık fakat bugüne kadar hiçbir şey olmadı. Şimdi bu iki ülke ortak üretimi Türkiye’de gerçekleştirme konusunda daha ciddi düşünüyorlar.”  ifadelerinde bulunmuştu.

BBC’nin aktardığı üzere Mart 2022’deki NATO Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen İtalya Başbakanı Mario Draghi, Türkiye-Fransa-İtalya arasındaki işbirliğinin yeniden canlandırılacağını açıklamıştı ve dönüşte gazetecilerin soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da üç ülkenin işbirliği kapsamında EUROSAM SAMP/T’nin olduğunu belirtmişti.

Kaynak: DefenceTürk

Bakan Akar’dan SAMP/T hava savunma sistemi açıklaması Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum