Tayland Çin’den FK-3 hava savunma sistemi tedarik etti

Tayland Kraliyet Donanması, Çin’den tedarik edilen FK-3 uzun menzilli hava savunma sistemini tanıttı

Tayland Kraliyet Donanması Amirali Choengchai Chomchoengphaet, Chonburi eyaletindeki Hava ve Kıyı Savunma Komutanlığı’na yaptığı ziyarette Çin yapımı FK-3 hava savunma sistemini kamuoyuna duyurdu. Savunma sanayii medyası Zona Militar’in haberine göre, satın alınan FK-3 hava savunma sistemi 2022 Eylül’ünde Tayland’a ulaştı ve fiili olarak aktifleştirildi.

Çin’den alınan FK-3’ler, Tayland’ın doğusunda bulunan U-Tapao–Rayong–Pattaya Uluslararası Havalimanı, Sattahip Deniz Üssü, Laem Chabang Limanı ve Tayland’ın sanayi üretim bölgesi Rayong eyaletindeki yerleşim birimlerini koruyacak.

FK-3 Hava Savunma Sistemi

FK-3, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) tarafından kullanılan HQ-22 hava savunma sisteminin ihraç versiyonudur. HQ-22, China Aerospace Science & Industry Corporation Limited’in (CASIC) bir parçası olan  Jiangnan Space Industry tarafından geliştirildi.

 FK-3 (HQ-22) Hava Savunma Sistemi

FK-3, Çin’de geliştirilen ve başta Çin Halk Kurtuluş Ordusu tarafından kullanılan orta ile uzun menzilli yarı aktif radar güdümlü/radyo komuta güdümlü hava savunma sisteminin ihraç versiyonudur. HQ-22 hava savunma sistemi, HQ-12 füzesinin ikinci nesli olarak geliştirildi. FK-3, 100 kilometreye kadar bir menzile sahiptir ve 160 ft ile 27 kilometre 17 mil arasındaki rakımlardaki hedefleri vurabilir. Sistemin füzeleri, yarı aktif radar rehberliği ile yönlendirilir. FK-3, balistik ve seyir füzeleri, uçaklar, helikopterler ve insansız hava araçları ile angaje olabilir.

Herhangi bir FK-3 bataryası, bir radar aracı ve her biri dört füze ile donatılmış üç taşıyıcı fırlatıcı içermektedir. Her bataryanın aynı anda altı hava hedefini vurabilme kapasitesine sahiptir. Şu anda bu sistem; Myanmar, Tayland, Türkmenistan ve Sırbistan tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Ağustos 2020’de Sırbistan’ın FK-3’ü satın almasıyla beraber ilk kez herhangi bir Çin orta veya uzun menzilli hava savunma sistemi bir Avrupa ülkesine ihraç edilmiş oldu.

Kaynak: DefenceTürk

Tayland Çin’den FK-3 hava savunma sistemi tedarik etti Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum