İlk taarruz helikopteri ihracatı: Filipinler iki T129 ATAK’ı teslim aldı

Filipinler’e ihraç edilecek T129 ATAK helikopterlerinin ilk kafilesini teslimata hazır

Filipin Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada ilk iki T129 ATAK taarruz helikopterinin teslim alındığı açıklandı.  Yapılan açıklamada, “Filipin Hava Kuvvetleri, 09 Mart 2022 gece yarısını 30 dakika geçe Türkiye’den A400M nakliye uçağında bulunan iki adet T129 ATAK helikopterinin Pampanga, Mabalacat Şehri, Clark Hava Üssü’ne varışını memnuniyetle karşıladı.” ifadelerine yer verildi. Daha önceden açıklanan 4-5 teslimat tarihini hedefi tutturulamamıştı.

Resim

Pakistanlı Aaj kanalında Rana Mubashir’in programına TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil ile birlikte konuk olan TUSAŞ Helikopter Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demiroğlu, T129 Atak helikopterinin “önümüzdeki hafta” (Şubat ayı sonuna kadar) Filipinlere gönderileceğini açıklamıştı.

TUSAŞ tesislerindeki Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar Toplu Açılış Töreni’nde konuşma yapan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Filipinlerin ilk iki T129 ATAK helikopterini teslim alacağını açıkladı. Kotil konuşmasında 8 Ocak 2022 tarihini işaret ederek, “2 adet T129 ATAK taarruz helikopteri Cumartesi günü Filipinler’e teslim edilecek.” demişti.

Resim

Filipinler Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan paylaşımda Filipin Hava Kuvvetleri için üretilen T129 Atak helikopterlerine 2021 yılında teslim alacağı açıklanmıştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Altı adetin ilk iki biriminin yıl sonuna kadar Türkiye’den teslim edilmesi bekleniyor.” denilerek önceden de ifade edilen hedef teyit edilmişti. İkinci kez ertelenen teslimatın pandemi kaynaklı olduğu ifade ediliyor. Filipinler Hava Kuvvetleri (PAF) 15. Saldırı filosu, Türkiye’ye T129 Atak eğitimi için pilot ve bakım teknisyenlerini göndermişti. Filipinler Savunma Bakanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada, T129 ATAK helikopterlerinin ilk ikisinin Aralık ayı sonuna kadar teslim edilmesinin beklendiği ve Filipin Savunma Bakanlığı’ndan bir ekibin teslimat öncesi inceleme için Türkiye’ye gittiğini açıklamıştı.

Filipin Hava Kuvvetleri (PAF) Komutanı Korgeneral Allen Paredes yaptığı açıklamada, TUSAŞ tarafından teslim edilmesi planlanan ilk kafile için 2021 yılının Aralık ayı işaret etmişti. Korgeneral Paredes, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Öldürücü… Bu Aralık ayında geliyor. Filipin Hava Kuvvetlerine ait T129 Saldırı Helikopteri.” ifadelerine yer verdi. Açıklamada teslimatla ilgili başka bir detay verilmemişti.

Filipinler ile imzalanan sözleşme kapsamında TUSAŞ tarafından üretilen toplamda 6 adet T129 ATAK helikopterinin 269.388.862 ABD Doları bedel ile ihraç edileceği biliniyor. Konuyla ilgili olarak Mayıs 2021’dde yapılan açıklamalarda iki adetlik ilk teslimatın Eylül 2021’de gerçekleşmesinin beklendiği ifade edilmişti. Filipinler Savunma Bakanlığı Sözcüsü Dir Arsenio Andolong, “En son gelişmelere dayanarak, Filipin Hava Kuvvetleri için T129 Taarruz Helikopterlerinin ilk iki biriminin bu Eylül ayında teslim edilmesini bekliyoruz” demişti. Bakanlığa göre, 2021 Eylül ayında yapılacağı söylenen teslimatı takiben kalan dört T129 ATAK helikopterinin sırasıyla Şubat 2022 (iki adet) ve Şubat 2023 (iki adet)  teslim edilmesinin beklendiği ifade edilmişti.

Filipinli personele T129 ATAK eğitimi

T129 ATAK helikopterinin Filipinler’e satışı ile ilgili onayların tamamlanmasının ardından, Filipin Hava Kuvvetleri 15. Saldırı Filosu’na bağlı pilot ve mürettebatlar, Ankara’da ki TUSAŞ tesislerinde T129 Atak helikopteri eğitimi görecek. İlgili eğitimin Mayıs 2021 – Ağustos 2021 tarihleri arasında sürmesi planlanırken, Filipin Hava Kuvvetleri, ilerleyen süreçlerde T129 ATAK taarruz helikopteri operasyonları konusunda eğitim için Türkiye’ye pilot ve uzman göndermeye devam edecek.

Kaynak: DefenceTürk

İlk taarruz helikopteri ihracatı: Filipinler iki T129 ATAK’ı teslim aldı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum