ABD Ordusu hafif tanklara yatırımını arttırıyor

ABD Ordusu, GDLS tarafından geliştirilen M10 Booker hafif tanka yaklaşık 1.4 milyar dolar değerinde yatırım yaptı

Army Recognition’un haberine göre, ABD ordusu, uzun yılın ardından hizmete sunduğu M10 Booker ‘zırhlı savaş aracına’ yatırım yapma kararı aldı. Bu kapsamda General Dynamics Land Systems (GDLS) tarafından geliştirilen M10 Booker’a 1.4 milyar dolar değerinde yatırım yapma kararı aldı.  GDLS, iki taraf arasında yapılan sözleşmeyi  Sterling Heights’in Michigan’daki tesislerle birlikte Alabama ve Ohio’da yürütecek. Sözleşme, Detroit Arsenal’deki ABD Ordusu Sözleşme Komutanlığı tarafından yönetiliyor.

M10 Booker Zırhlı Savaş Aracı Görsel: ABD Savunma Bakanlığı

M10 Booker, ilk defa Haziran 2023’ün ortasında ABD Virginia’daki Fort Belvoir’da ABD ordusunun 248. yıldönümü kutlamaları sırasında tanıtıldı. Araç aynı zamanda kod ismini 2. Dünya Savaşı’nda kullanılan M10 Wolverine GMC (Gun Motor Carriage) tank avcısı ile paylaşmaktadır.

M10 Booker ve sınıflandırması

Başlangıçta M10 Booker için ‘hafif tank’ nitelendirmesini yapan ordu temsilcileri, Booker’ın M1 Abrams ana muharebe tankıyla benzer bir şekilde kullanılmasını engellemek için yeni tanımlamayı MPF (Mobile Protected Firepower) olarak kararlaştırdı. M10 Booker’ın ana amacı yüksek hareket kabiliyeti ve bir ana muharebe tankına göre kolay idamesiyle piyadeye yüksek ateş gücü sağlamak olarak yer alıyor.

M10 Booker MPF’nin ana silahı, Amerikan M35’i temel alan bir adet 105 mm toptan ve eş eksenli olarak monte edilmiş bir 7.62 mm makineli tüfekten oluşmaktadır. 105 mm’lik top, APDS (Zırh Delici Sabot Mühimmatı) için maksimum 1.8 km ve HE (Yüksek Patlayıcı) için 4 km’lik azami atış menziline sahip.

M10 Booker Zırhlı Savaş Aracı Görsel: MilitaryLeak

ASCOD şasesine kurulu M10 Booker’in tasarımı, önde sürücü ile motor ve gövdenin arkasında bulunan taret ile çoğu hafif tankla benzerdir. Taret, bir komutan, topçu ve doldurucu dahil olmak üzere toplamda dört kişilik mürettebatı barındırıyor. M1A2 Abrams AMT’den birçok bileşenin kullanıldığı taret, M1A2 SEP V3 Atış Kontrol Sistemi ve CITV Termal Görüntüleyiciden oluşmaktadır.

Kaynak: DefenceTürk

ABD Ordusu hafif tanklara yatırımını arttırıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum