GÖKER 35 mm Çok Maksatlı Silah Sistemi’nden başarılı atış testi

ASELSAN Dergi’nin 112. sayısında, GÖKER 35 mm Çok Maksatlı Silah Sistemi’nin atışlı testlerinin başarı ile tamamlandığı bilgisine yer verildi.

Dergide; tasarım, üretim, sistem test süreçleri tamamlanmış olan sistemin, 2021 İstanbul Uluslararası Savunma Sanayi Fuarında (IDEF) görücüye çıkarıldığına ve tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirildiğine değinildi. Açıklamaya göre fuar sonrası işletme testlerini tamamlayan silah sistemi, Eylül ve Ekim 2021’i Millî Savunma Bakanlığı Atış, Test Değerlendirme Grup Komutanlığı (A.T.D.G.K.’lığı) atış alanında geçirdi. Bahse konu testler kapsamında hem hava hem de kara hedeflerine karşı atışlar yapıldı, sistemin etkinliği optimize edildi. ASELSAN paydaşlarının yüksek tempolu çalışmaları ile atışlı testlerini başarı ile tamamlayan GÖKER, sabit tesis ve üs bölgelerinin tüm savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazır olduğunu gösterdi.

Güncel tehditlere karşı en maliyet etkin savunma

Günümüz hava tehditleri arasında küçük, mini ve mikro insansız hava araçlarından oluşan ve diğer hava araçlarına kıyasla düşük maliyetli ve kolay temin edilebilen cihazların oluşturduğu bir sınıf mevcut. Söz konusu cihazlar, terörist unsurlarca üs bölgelerinde gerek fotoğraf ve video çekimi yaparak istihbarı bilgiler elde etmek üzere gerekse de saldırı amaçlı kullanılabilmektedir.

Nispeten yüksek maliyetli önleyicilerin (füze, güdümlü mühimmat vb.) kullanıldığı konvansiyonel hava savunma sistemleri ile sürü İHA saldırılarına karşı fiziksel imha ihtiyaçlarının maliyet etkin şekilde sağlanması mümkün olamamaktadır. Bu nedenle hava savunmanın son katmanı olarak düşük maliyetli önleyiciler ile yüksek etkinlik sağlayabilen namlulu silah sistemlerinin kullanımı giderek daha büyük bir ihtiyaç haline gelmektedir. 35 mm hava savunma top sistemleri, Parçacıklı Mühimmat (ATOM) ile birlikte günümüzdeki etkinliği artan bu tehditlere karşı en maliyet etkin çözümü oluşturmaktadır.

Ülkemizin bulunduğu coğrafya düşünüldüğünde, sınır bölgelerindeki sabit tesislerin kara savunma ihtiyaçları da gün geçtikçe artmaktadır. Ülkemizin sınır bölgelerinde sık sık bu tip tesislere karşı saldırılar gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda üzerinde çalışılan GÖKER projesi, ASELSAN’ın önceki projelerde edindiği deneyimlerin harmanlandığı, güncel hava ve kara tehditlerine karşı en maliyet etkin savunmayı sunan 35 mm Çok Maksatlı Silah Sistemidir.

GÖKER 35 mm Çok Maksatlı Silah Sistemi

GÖKER’in hedef seti içerisinde kara hedefleri, helikopterler, küçük, mini, mikro insansız hava araçları bulunmaktadır. Bu hedef seti özelinde özelleşmiş birçok farklı mühimmatı kullanma ve hedefe karşı etkinliğini artırma kabiliyetine sahip bir sistemdir. GÖKER, zırh delici mühimmat (APDS), eğitim mühimmatı (TP), yüksek patlayıcılı yangın mühimmatı (HEI) ve akıllı mühimmatları (ATOM), (ATOM-AntiİHA) kullanabilmektedir.

GÖKER silah sistemi, silah sistemi, hassas yönlendirme sistemi ve kullanıcı konsolu olmak üzere üç ana parçadan oluşmaktadır. Kullanıcı konsolu, sabit tesis üs bölgelerinde bulunan güvenli bir alana yerleştirilerek sistemi uzaktan kontrol edebilmeyi sağlamaktadır. Hassas yönlendirme sistemi üzerinde bulunan TV, termal kameralar ve lazer mesafe ölçer sayesinde hedef tespit ve video takibini yapabilmektedir. Silah sistemi ise son atış saniyesine kadar kamufle olma şansına sahiptir. Silah kulesi kullanıcı konsolu tarafından yönlendirilme emri almadığı sürece sadece elektro optik sistem kullanılarak hedef takibi yapabilmektedir. GÖKER silah sistemi, hedef alınması ihtimaline karşı gürbüz bir yapıya sahip olması amacı ile STANAG4569’a göre seviye II zırhı korumasına sahiptir.

GÖKER silah sisteminin en önemli kabiliyetlerinden bir diğeri, yanca eksenin 360 derece hareket kabiliyetinin yanı sıra yükseliş ekseninde -35 ile+95 dereceler arasında operasyon kabiliyetidir. Bu sayede sarp sınır bölgelerinde bulunan sınır karakollarının hem kara hem de hava hedeflerine karşı savunmasını sağlayabilmektedir. GÖKER 35 mm Çok Maksatlı Silah Sistemi, ASELSAN’ın tamamen öz kaynakları ile finanse edilmiş bir projedir.

Kaynak: DefenceTürk

GÖKER 35 mm Çok Maksatlı Silah Sistemi’nden başarılı atış testi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum