Deniz Kuvvetleri’nden mayın tespiti ve imhası için yoğun mesai

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı sahip olduğu imkân ve kabiliyetlerle denizlerimizde oluşabilecek mayın tehdidine karşı her türlü tedbiri alarak görev yapıyor. Mayınlar tespit ve teşhis sonrası büyük bir titizlikle imha ediliyor.

Bu kapsamda Türk Deniz Kuvvetleri, Karadeniz’de sürüklenen mayınların tespiti ve imhası maksadıyla deniz karakol uçakları, Tuzla sınıfı karakol gemileri ve mayın avlama gemileri ile bugüne kadar toplam 6 bin 747 saat seyir ve 1496 saat uçuş gerçekleştirdi.

 

26 Mart’ta İstanbul Boğazı girişinde, 28 Mart’ta İğneada ve 6 Nisan’da Kefken açıklarında tespit edilen toplam 3 mayın SAS Timleri tarafından etkisiz hâle getirildi. Son olarak 19 Ekim’de Kıyıköy/Kırklareli açıklarında tespit edilen bir mayın daha SAS Timleri tarafından imha edildi.

Yerli İHA’lara yeni kabiliyet | Yerli SAR radarı ile deniz mayını tespit çalışmaları

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir yerli İHA’ların yeni bir kabiliyet daha kazandığını belirterek Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ANKA İHA’sına entegre edilen SAR (Sentetik Açıklıklı Radarı) radarı ile serseri mayın tespit çalışmalarının başarılı şekilde icra edildiğini duyurmuştu. 

TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA İHA’ya Meteksan Savunma tarafından geliştirilen MİLDAR SAR/GMTI Radarı 2021 yılında entegre edilmişti. 27 km maksimum menzile sahip olan MİLSAR yerli İHA’larda (ANKA / Bayraktar TB2 vd.) yapısal modifikasyon yapılmasına ihtiyaç duymadan E/O gimbal sisteminin bulunduğu alana entegre edilebiliyor

MİLSAR

MİLSAR, bir yapay açıklık (Synthetic Aperture Radar / SAR) ve hareketli hedef tespit (Moving Target Indicator / MTI) radarı. SAR ve MTI özellikli radarlar, elektro-optik algılayıcıların etkisiz kaldığı hava koşullarında da yüksek çözünürlüklü görüntü sağlamaya devam edebildiği için, keşif ve gözetleme uçaklarının ve uydularının vazgeçilmez algılayıcısı konumunda. MTI özelliği ise İHA’ların saatlerce havada kalmasının ana nedenlerinden olan, yerdeki takip edilmesi gereken faaliyetlerin izlenmesi noktasında devreye giriyor.

Kaynak: DefenceTürk

Deniz Kuvvetleri’nden mayın tespiti ve imhası için yoğun mesai Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum