Fransa uçak gemisine konuşlandırmak üzere İHA arıyor

Fransa, deniz kuvvetleri bünyesinde karma bir hava gücüne sahip olmak için İHA entegrasyon çalışmaları yürütüyor.

Fransız Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Pierre Vandier, Fransa Senatosu’nda donanmanın geleceği ve İHA’lar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Zone Militaire’nin aktardığı üzere, yaptığı konuşmada Vandier, Fransız Donanmasında bulunan gemilere İHA sistemi desteğinin sağlanması için çalışmaların yürütüldüğünü aktardı.

Yakın bir gelecekte uçak gemisine konuşlandırılabilecek SİHA’ları hedeflediklerini belirten Vandier, Eylül ayı içerisinde DGA (Silahlanma Genel Müdürlüğü) tarafından yürütülen SMDM (Système de Mini Drones aériens embarqués pour la Marine) projesi kapsamında satın alınan Aliaca İHA’nın karakol gemileri ile başarısına değindi.

Görsel: Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı

Birkaç yıldır deniz kuvvetlerine uyumlu bir İHA sistemi üzerine çalışmalar yürüten Fransa için halihazırda 2 adet seçenek bulunuyor. Bu seçeneklerden ilki, Amiral Vandier’in başarısına değindiği Aliaca İHA sistemi. Naval News’in aktardığı üzere DGA, 2020’nin sonunda Airbus Group’un yan kuruluşu olan SME Survey Copter’a, sistemlerin ve destek hizmetlerinin satın alınması da dahil olmak üzere 19.7 milyon euroya 11 adet SMDM sipariş etmişti.

Teslimatların 2023 yılına kadar kademeli olarak yapılacağı ön görülmüştü. 2022’nin Eylül ayı içerisinde ise ilk 3 adet SMDM sistemi Fransa’ya teslim edilmiş ve testlere başlanmıştı.

Schiebel Camcopter S-100 Görsel: EDR Magazine

Vandier, donanmada eskiyen gemilerin kapasitesinin arttırılması üzerine SMDM sistemini önererek;

“SMDM gibi bir takım çalışmalar başlatıldı. SMDM, 40 yaşını aşmış ve helikopter platformu bulunmayan gemilerimize destek sağlayabilir. Bu İHA, 3 saat uçuş süresine ve 30 deniz mili uçuş mesafesi ile gemiye, büyük bir araştırma kapasitesi sağlar.”

açıklamalarında bulundu.

Vandier, Fransa’nın ikinci seçeneği olan Schiebel Camcopter S-100 İHA sisteminin de değerlendirilebileceğinin altını çizerken, uzun vadede Fransız Donanmasının uçak gemilerinde savaş uçakları ve SİHA sistemlerinin konuşlandırılması ile karma bir hava gücüne sahip olmanın mümkün olduğunu belirtti.

SMDM ve Aliaca

Bir SMDM, Survey Copter’dan alınan iki adet Aliaca İHA’dan oluşur. Aliaca, Fransız Donanmasının gelecekteki açık deniz devriye gemilerinde, helikopter platformu bulunmayan gemilerde ve istihbarat gemilerinde konuşlandırılacak. Airbus’ın aktardığı üzere, Aliaca İHA sistemi sabit kanat olup, 50 km menzilde 3 saate kadar uçuş süresine sahiptir. EO/IR takip sistemi ile donatılmış İHA, faydalı yük performansları ile denizcilik görevlerine uygun olarak uyarlanmış ve zorlu çevre koşullarında çalışmaya uygun, yüksek dayanıklılığa sahip çok yönlü bir sistemdir.

Mancınıkla fırlatılan Aliaca İHA’sı, özel bir ağ iniş çözümü kullanarak otomatik olarak iniş yaparak uçuşunu tamamlar. Yapısal olarak  2,2 m uzunluğa ve 3,6 m kanat açıklığına sahip, maksimum 16 kg kalkış ağırlığına sahip olan Aliaca deniz İHA’sı, sessiz bir elektrik motor kullanmakta. Sistem sadece 2 operatör tarafından 15 dakikadan daha kısa sürede kolay ve hızlı bir şekilde operasyonel hale getirilebilmektedir.

Görsel: EDR Magazine

Kaynak: DefenceTürk

Fransa uçak gemisine konuşlandırmak üzere İHA arıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum