HÜRJET uçmaya hazırlanıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından milli imkanlarla geliştirilen Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET uçmaya hazırlanıyor.

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, A Haber’e açıklamalarda bulundu. Bu kapsamda Kotil, HÜRJET’in çok iyi gittiğini ve yakında uçmaya hazırlandığını aktardı. Ayrıca Kotil, proje kapsamında 2 adet uçabilir prototip uçak ile test faaliyetlerinde kullanılmak üzere 1 adet statik ve 1 adet yorulma test uçağı üretildiğini açıkladı.

 HÜRJET iniş takımlarına kavuşmuştu

TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan HÜRJET uçaklarının yapısal anlamda büyük oranda tamamlandığını açıklamıştı. Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim uçağı HÜRJET projesinde önemli bir aşama daha kaydedilip, 18 Mart 2023 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirecek olan HÜRJET prototiplerinin ilki iniş takımları üzerinde hangardan çekilirken görüntülenmişti. Bu kapsamda HÜRJET’in ikinci prototipinin de üretiminin devam ettiği biliniyor.

 

HÜRJET’in de katıldığı Malezya’nın savaş uçağı ihalesinde rüşvet skandalı

Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (RMAF) 18 adet hafif savaş uçağı (LCA) tedarik etmek için başlatılan ihaleye altı şirketin teklif verdiği belirtilmişti. 18 uçak için yapılan sözleşmenin yaklaşık 4 milyar RM (Malezya Ringgiti) (yaklaşık 950-960 milyon dolar) değerinde olduğu ifade edilmişti.

 

TUSAŞ / HÜRJET

İhaleye JF-17 B uçağı ile China National Aero-Technology Import & Export Corp, FA-50 uçağı ile KAI, M-346 uçağı ile İtalyan Leonardo, Tejas uçağı ile Hindustan Aeronautics Ltd (HAL), HÜRJET ile TUSAŞ ve MiG-35 ve YAK 130/M 346 FA uçakları ile Rus Rosoboronexport katılmıştı. Ancak ilerleyen süreçte Leonardo’nun ihaleden çekildiği belirtilmişti. Bazı kaynaklara göre, Güney Kore merkezli Korea Aerospace Industries (KAI), ihalenin kazananı durumunda.

 

FA-50

The Edge Markets tarafından aktarıldığı üzere teklif sahiplerinden birinin şikayeti üzerine Malezya Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (MACC) tarafından bir soruşturma başlatıldığı iddia edildi. MACC tarafından konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

1 Ekim’de Savunma Bakanlığı tarafından gönderilen resmi bir mektupta bir teklif sahibine banka teminatı şeklinde ihale depozitosu alması söylendi. İlginç bir şekilde mektup başarısız olan teklif sahiplerine 10 Ekim’de parlamento feshedildikten sonra gönderildi.

Savunma Bakanı Hishammuddin 27 Ekim’de LCA alımı için ihaleye çıkan firmalarla fiyat görüşmelerinin tamamlandığını ve Maliye Bakanlığı’nın ihaleyi onaylama kararını beklediklerini söyledi. Ancak bu durum akıllarda bazı soru işaretlerine sebep oldu.

 

Tejas

Bu bağlamda uluslararası teklif sahiplerinden birinin yerel danışmanı Hükümet’e,

“Parlamento feshedildikten sonra, büyük satın almalar ve mega projeler geçici hükümet tarafından üstlenilebilir. FA-50’yi tedarik etmek ve diğer ihale tekliflerini atlamak için hızlandırılmış süreç, daha fazla kamu incelemesinden kaçınma girişimleri mi?”

sorusunu yöneltti. Ek olarak danışman, ihaleyi değerlendirmekten sorumlu yetkililerin, uygun bir doğrulama, değerlendirme ve karşılaştırma süreci yürütmek için hayati öneme sahip OEM (orijinal ekipman üreticisi) tesisini/fabrikasını ziyaret etmeden bir teklif sahibi üzerinde karar verdiğini iddia ediyor.

Kaynak: DefenceTürk

HÜRJET uçmaya hazırlanıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum