ABD Donanmasının CMV-22B Osprey’i ilk harekat kabiliyetini kazandı

ABD Donanması, CMV-22B Osprey uzun menzilli tiltrotor uçağı ilk harekat kabiliyetini kazandı.

ABD Donanması, CMV-22B Osprey uzun menzilli tiltrotor uçağı için ilk harekat kabiliyetinin (IOC) kazanıldığını duyurdu. Bu bağlamda ilk konuşlandırmanın 2022 Şubat ayında başarıyla tamamlanmasına müteakip operasyonel olarak hazır olduğu bildirildi. CMV-22B, Bell Boeing tarafından deniz piyadeleri için geliştirilen MV-22B Osprey’in ABD Donanmasındaki örneğidir.

Hava Harp Birimi N98 Deniz Operasyonları Şefi Tuğgeneral Andrew Loiselle, “CMV-22’nin Carrier Air Wing (CVW) 2 donanma birimiyle ve [USS Carl] Vinson (CVN 70) ekibine ait olarak ilk kez konuşlandırılması operasyonel bir başarıdır ve bana beyanda bulunabilmem için gereken güveni vermektedir. Proje, geleceğin Air Wing birimini oluşturacak gelişmiş platformlarını sunmaya devam ederken CMV-22B gelecekteki gücümüzü yukarı  taşımak için gerekli desteği ve daha fazlasını da sağlıyor.” dedi.

V-22 Osprey VTOL nakliye uçağı (Görsel: U.S. Navy)

Defense World tarafından aktarıldığı üzere Loiselle’nin atanması CMV-22B’nin tasarımı, geliştirilmesi, satın alınması ve test edilmesinde önemli bir etkiyken bu Deniz Kuvvetleri’nin Gemide Taşıyıcı Gemi Teslimatı (COD) misyonunun ihtiyaçlarını karşılamaya uygunluğunu ve hazır olduğunu da göstermekte. Bu bağlamda uçak, kıyı üslerinden denizdeki uçak gemilerine personel, posta, malzeme ve kargo taşıyabilecek ve sonunda C-2A Greyhound bakliye uçağının yerini alması beklenmekte.

2021 yılında CMV-22B için ilk konuşlandırma yapılmıştı. Fleet Logistics Multi-Mission Squadron (VRM) 30, F-35C Lightning II ve E-2D Advanced Hawkeye filolarıyla birlikte USS Carl Vinson’a yeni konuşlandırmalar da başladı. İlk konuşlandırılan müfreze sırasıyla %98’lik ve %75’lik görev tamamlama oranlarıyla karşımıza çıkmakta. CMV-22B nakliye uçağı, F-35 güç modüllerini taşımak için gereken kargo kapasitesi ve yeni nesil platformlarla gelecekteki taşıyıcı hava kanadı dağıtımları için de ek lojistik destek sunabilmektedir.

ABD Deniz Piyadeleri Albay Brian Taylor, V-22 Ortak program yöneticisi, “Bu uçak, 19 ayda ilk uçuştan ilk konuşlandırmaya, Donanmanın satın alma, mühendislik, test ve operasyon topluluklarının yanı sıra, hepsi ortak bir hedefe doğru birlikte çalışan endüstrinin adanmışlığıyla mümkün olan bir başarı. Savaş/saldırı ve gözetleme uçaklarımız, taşıyıcı hava kanadının menzilini genişletmek için hem yetenek hem de boyut olarak genişledikçe, bu platformları tedarik etmek için destek uçaklarımızı da birlikte geliştirmeliyiz. CMV-22B, dünya çapındaki görevlerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya devam ederken, en gelişmiş uçak gemisi grev gruplarını donatmak için kargo ve personel taşıyacak.” dedi.

CMV-22B nakliye uçağı, yaklaşık 1.150 deniz miline 2721 kilogramlık kargo ve personel taşıyabilmekteyken Osprey modifikasyonuna sahip nakliye uçaklarına göre %50 daha fazla yakıt kapasitesi vardır. Donanma b bağlamda uçağın yakıt tanklarını yeniden tasarladı ve ek kapasite ekleyip uçuş menzilini genişletebilmek adına iki adet kanat yakıt tankı daha ekledi. Program kapsamında filonun ihtiyaçlarını ele alarak uçağın kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve testleri devam etmektedir. Boeing’in 2023 yılına kadar 14 uçağı teslim etmesi planlanmaktadır.

Kaynak: DefenceTürk

ABD Donanmasının CMV-22B Osprey’i ilk harekat kabiliyetini kazandı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum