Endonezya, Katar’dan Mirage 2000-5 uçağı tedarik edecek

Endonezya, Katar Emiri Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan Mirage 2000-5 uçaklarından 12 adet tedarik edecek.

Endonezya merkezli Kompas gazetesinin haberine göre Endonezya, Katar’dan Fransız yapımı Mirage 2000-5 savaş uçağı tedarik edecek. Bu kapsamda Endonezya, Katar’dan 2.el olarak 12 adet Mirage 2000-5 alacak. Tedarik edilecek uçaklardan 9 adedi tek koltuklu diğer 3 adedi ise çift koltuklu olacak. İki ülke arasında yapılan anlaşmanın toplam değeri ise 792 milyon dolar.

Eski savaş uçaklarının alınması eleştirilerine karşın Endonezya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Edwin Adrian Sumantha, “Endonezya Hava Kuvvetleri filosunun, savaşa hazır olma durumunu sağlamak için hızla teslim edilebilecek savaş uçaklarına ihtiyacı var.” cevabını verdi. Ek olarak tedarik edilecek bu uçakların eğitim amaçlı kullanılması öngörülüyor.

Mirage 2000-5 savaş uçağı Görsel: JetPhotos

Endonezya Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliği Halkla İlişkiler Bürosu’ndan yapılan açıklamada ise şu ifadelerde bulunuldu:

“Endonezya Cumhuriyeti Savunma Bakanı, Endonezya Hava Kuvvetleri’nin savaşa hazır olması konusunda büyük endişe duymaktadır. Bilindiği üzere Endonezya Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçağı niteliğindeki birçok savunma teçhizatı, F-5 Tiger uçağı gibi kullanım ömrünün sonuna girmiştir.

Şimdiye kadar F-5 Tiger uçağını Su-35 Sukhoi uçağı şeklinde değiştirme planı, ABD’den gelen CAATSA yaptırımları ve OPAC Listesi tehdidiyle kısıtlandı. Bu arada, Hawk 100/200 uçağı da ömrünün sonu aşamasına girecek. Bu nedenle, süresi dolmuş uçakların yerine savaş uçağı şeklinde ek savunma ekipmanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Endonezya Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı’nın Katar Hava Kuvvetleri’ne ait Mirage 2000-5 Ex uçağı tedarikini gerçekleştirmesinin nedeni, Endonezya’nın savaş hazırlığındaki düşüşü karşılamak için hızlı bir şekilde teslimat gerçekleştirebilecek savaş uçağı savunma ekipmanına ihtiyacı olmasıdır.

Endonezya Hava Kuvvetleri’nin kullanım ömürlerini tüketmiş çok sayıda savaş uçağı, yükseltme, revizyon/onarım yapacak birçok uçak ve yeni tedarik siparişleri için uçakların teslim süresinin uzunluğundan kaynaklanan sıkıntılardan dolayı Mirage 2000-5 Ex Qatari Air Force uçağının satın alınmasının Endonezya Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının hazır olma durumunu karşılamak için doğru bir adım olduğu değerlendirilmektedir.”

Kaynak: DefenceTürk

Endonezya, Katar’dan Mirage 2000-5 uçağı tedarik edecek Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum