F-35 savaş uçaklarının tam oranlı üretimi 2023 sonuna erteleniyor

F-35 savaş uçaklarının tam oranlı üretimi Ortak Simülasyon Ortamı testlerinin uzamasıyla 2023 yılı sonuna ertelendi

F-35 Ortak Program Ofisi Program Yöneticisi Korgeneral Eric Fick, geçtiğimiz günlerde gazetecilerle yaptığı oval masa toplantısında, F-35 Lightning II savaş uçaklarının ilk operasyonel test ve değerlendirme fazından önce tamamlanması gereken Müşterek Simülasyon Ortamı (JSE) testlerinin ertelenmesi sonucu tam oranlı F-35 üretiminin 2023 sonuna hatta 2024 yılına kadar ertelenmesine yol açabileceğini açıkladı.

Korgeneral Fick, program takviminin 2023 mali yılında tam oranlı üretime geçilme ihtimali olup olmadığı sorusuna ”İmkansız olduğunu düşünmüyorum. Ancak program takviminde kayda değer bir kayma oluşması halinde sene içerisinde rapor hazırlayıp Milestone C onayı almaya fazla vaktimiz kalmayabilir.” dedi.

F-35’lerin tam oranlı üretimi için havacılık otoritesi MDA tarafından verilen Milestone C onayını almadan önce, simülasyon testlerini geçip incelenmek üzere rapor oluşturulması gerekiyor. Aralık 2019’da planlanan tam oranlı üretim kararı Ortak Simülasyon Ortamı (JSE) testlerindeki gecikmeler nedeniyle defalarca ertelenmişti. Korgeneral Fick, F-35 uçaklarının muharebe anındaki tehditleri bertaraf etme kabiliyetlerinin test edileceği JSE testlerinin simülasyon bileşenlerinin onaylanması, doğrulanması ve akreditasyonu için ‘agresif’ bir şekilde çalıştıklarını belirtti.

F-35

Gerekli olan 88 paketin yaklaşık yarısının tamamlandığını ve programın Mayıs 2022 itibariyle tamamlanmasını umduklarını belirten Fick, 2022’nin Eylül ayına kadar sürmesi planlanan sistem geçerleme doğrulamasına geçildiğini ve bileşenlerin doğrulama ve akreditasyonları için daha geniş senaryolarda bir araya getirildiğini söyledi.

Ayrıca Fick, simülasyonda değişen tehdit yoğunluklarının, farklı tiplerde uçakların, çeşitli yer tehditlerinin olacağı senaryoların bulunduğunu ancak JSE’nin tamamlanamadan Avrupa’da savaşmak zorunda kalınması halinde F-35’lerin muharebe kabiliyetlerine güvendiklerini belirtti.

Kaynak: DefenceTürk

F-35 savaş uçaklarının tam oranlı üretimi 2023 sonuna erteleniyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum