Emekliye ayrılan Sao Paolo uçak gemisi Türkiye yoluna çıktı

İnfodefensa tarafından aktarıldığı üzere Brezilya’nın emekliye ayırdığı nükleer uçak gemisi Sao Paolo uçak gemisi 4 Ağustos’ta sökümünün yapılacağı Türkiye’ye doğru yola çıktı. Geminin sökümü İzmir, Aliağa merkezli SÖK Denizcilik ve Ticaret A.Ş. tarafından Aliağa’da bulunan tesislerde yapılacak.

İlk olarak Fransız Donanması’nda Clemencau sınıfı uçak gemisi Foch olarak hizmet veren Sao Paolo, Fransa’nın günümüzdeki uçak gemisi Charles de Gaulle için Brezilya’ya tedarik edilmesinin ardından NAe Sao Paolo olarak yeniden isimlendirildi. Brezilya aynı zamanda Sao Paolo için 23 adet A-4K Skyhawk donanma taarruz uçağı tedarik etmiştir. 32800 tonluk ve 256 uzunluğundaki gemi nükleer tahrik sistemi kullanmaktadır.

Görsel: Rob Schleiffert

Nükleer tahrik sistemine sahip geminin geçiş ve söküm esnasında radyasyon yayma riski bazı çevreler tarafından dile getirilmektedir. Kullandığı tahrik sisteminin Brezilya tarafından sürdürülebilir şekilde idame edilememesi Sao Paolo’nun 15 yıllık ikinci ömründe düşük bir aktivite seviyesine sahip olmasına yol açmıştır. Sao Paolo; Brezilya Donanması’ndaki hizmeti boyunca toplamda 85000 km mesafe kat etmiş ve 566 katapultlu sorti gerçekleştirmiştir.

Kaynak: DefenceTürk

Emekliye ayrılan Sao Paolo uçak gemisi Türkiye yoluna çıktı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum