Modernize ZMA’nın NEFER insansız kulesinin testleri devam ediyor

Aselsan-FNSS iş birliğinde yoğun bir tasarım ve entegrasyon çalışmasıyla modernize edilen ilk Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) teslim ediliyor

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada modernize ZMA’larınteslimatına 2022’nin ikinci yarısında başlanacağını belirtti. Demir paylaşımında, “Zırhlı Muharebe Araçları Modernizasyonu kapsamında, KKK envanterindeki ZMA’ları modern silah sistemleri ve yüksek teknoloji görev ekipmanlarıyla donatıyor, muharebe sahasındaki beka kabiliyeti, durumsal farkındalığı ile vuruş gücü etkinliğini önemli ölçüde artırıyoruz. Bu kapsamda Modernize ZMA’ya entegre ettiğimiz NEFER insansız kule sisteminin testleri başarıyla sürüyor. Modernize ZMA’ları sistem kalifikasyon testlerini tamamladıktan sonra, bu yılın ikinci yarısından itibaren teslim etmeye başlayacağız.” ifadelerine yer verdi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için başlatılan Zırhlı Muharebe Aracı Modernizasyon Projesinde ilk prototip ZMA’nın modernizasyonun da atışlı testler Mayıs 2021’de yapılmıştı. ASELSAN – FNSS Savunma iş birliğinde üretimi tamamlanan ön prototip ZMA üzerinde araç sürüş ve atış testleri başarılı şekilde gerçekleştirildi. Proje kapsamında ilk etapta 133 adet ZMA aracı, yerli ve özgün çözümlerle modern silah sistemleri ve yüksek teknoloji görev ekipmanlarıyla donatılacak, beka kabiliyeti önemli ölçüde artırılacak ve kullanım ömrü uzatılmış olacak.

Zırhlı Muharebe Aracı – ZMA Modernizasyonu

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak üzere Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) Modernizasyon Projesine yönelik 31 Aralık 2019 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında 900 milyon Türk Lirası bedelli ana yüklenici sözleşmesi imzalanmıştı.  Zırhlı Muharebe Aracı-ZMA Modernizasyon Projesi kapsamında ASELSAN Ana Yükleniciliğinde ZMA’ların yenileştirme ve iyileştirme faaliyetleri yapılacak, envanterde bulunan ZMA’lara 25 mm NEFER Silah Kulesi, Lazer Uyarı Sistemi, Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi, Sürücü Görüş Sistemi, Yön Bulma ve Seyrüsefer Sistemi, Komutan, Nişancı, Personel ve Sürücü Gösterge Panelleri entegre edilecek.

Proje kapsamında, alt yüklenici FNSS tarafından ZMA platformlarında bakım, onarım faaliyetleri yapılacak, İklimlendirme Sistemi, Isıtma Sistemi, Yangın Söndürme ve İnfilak Bastırma Sistemi alt sistemleri platformlara entegre edilecek, zırh ve mayın koruma seviyeleri yükseltilecek.

ACV-15 modernizasyonunda atış testleri

ZMA Projesinde araçlara entegre edilecek modern silah sistemleri ve yüksek teknoloji görev ekipmanlarının yanı sıra araçların Zırh ve Mayın Koruma seviyeleri de yükseltilerek muharebe sahasında ZMA’ların beka kabiliyetleri ve vuruş gücü etkinliği önemli ölçüde artırılacak.

ASELSAN’dan ACV-15’e PULAT AKS ve insansızlaştırma paketi

Suriye’deki harekatlarda TSK envanterindeki tanklar dışında ACV-15 Zırhlı Muharebe Aracının (ZMA) da modernizasyon ihtiyacı olduğu görüldü. Bu ihtiyaçlara binaen ASELSAN ana, FNSS alt yükleniciliğinde sözleşme imzalanmıştı. 

Söz konusu projede; ASELSAN, zırhlı muharebe araçları için özgün olarak geliştirdiği NEFER 25 mm silah sistemini Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacına sunacak. İlave olarak özellikle ALTAY Projesi kapsamında geliştirdiği, M60 FIRAT Projesi kapsamında da tanklara entegre ettiği ASELSAN sistemleri ile diğer paydaşlara ait zırh, koruma astarı, mayın koruma, Otomatik Yangın Söndürme Sistemi, Kimyasal- Biyolojik-Radyolojik-Nükleer Sistemi, Klima gibi alt sistemleri de ana yüklenici sorumluluğunda ve tüm sitem sorumlusu olarak araçlara entegre edecek.

ASELSAN, proje kapsamında, insansız kara aracı uygulaması ve PULAT Aktif Koruma Sisteminin (AKS) entegrasyonu konularında öz kaynaklı olarak teknoloji gösterimi çalışmaları yürütecek. ZMA Modernizasyonu projesi, ASELSAN’ın zırhlı araçların bütününe yönelik faaliyetlerin yönetiminden sorumlu olması nedeniyle özel bir yere sahip.

ACV-15 modernizasyon kapsamı

Kaynak: DefenceTürk

Modernize ZMA’nın NEFER insansız kulesinin testleri devam ediyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum