TÜBİTAK SAGE, hipersonik füzeler için çalışmalarına devam ediyor

TÜBİTAK SAGE Genel Müdürü Gürcan Okumuş, Hürriyet Gazetesi Yazarı Hande Fırat ile yaptığı röportajda hipersonik füze ve ramjet çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. TÜBİTAK SAGE, hipersonik füzeler için hem itki sistemleri hem de malzemeler bazında geliştirme çalışmalarına devam ediyor.

Geçtiğimiz yıllarda TÜBİTAK SAGE bünyesinde başlayan hipersonik füzeler için en kritik bileşen olan Scramjet motorları üzerine çalışmalar bazında laboratuvar seviyesinde deneme motorlarının geliştirme ve test faaliyetleri devam ediyor.

Scramjet motorlarının çalışma prensibi

Hipersonik füzeler için bir diğer önemli konu ise ısıya dayanıklı malzemeler olarak öne çıkmaktadır. Mach 5 üzeri hızlarda ve yüksek irtifalarda seyir yapan hipersonik füzeler devamlı bir şekilde yüksek ısı ve korozyona maruz kaldığından kullanılan malzemelerin yüksek toleranslara sahip olması gerekmektedir. TÜBİTAK SAGE bu konuda yüksek sıcaklığa dayanıklı seramik malzemeler, nano katkılı kompozit malzemeler, yalıtım ve kaplama teknolojileriyle (termal bariyer, ablatif gibi kaplamalar) ilgili çalışmalar yürütülüyor.

Bir süredir ramjet motorları üzerine çalışmaları devam eden TÜBİTAK SAGE, aerotermodinamik, malzeme ve yakıt besleme gibi teknolojilerde know-how kazanarak söz konusu teknolojide uygulama aşamasına geçilmesindeki engellerin önemli bir kısmını aştı. Bu kapsamda 1.5 m x 1.5 m boyutundaki Trisonik rüzgar tüneli 2024’te faaliyete geçecek.

Gürcan Okumuş, 18. Ağ Merkezli Sohbetler yayınımızda TÜBİTAK SAGE’de ramjet testleri için gerekli test altyapısının tamamlandığını söylemiş, ifadelerde bulunmuştu:

“Şu an ramjeti kendi test altyapımızla test ediyoruz. Tabi daha yapılacak işleri var ama test altyapımız olduğu için mesela biz şu ana kadar herhalde 100’ün üzerinde ateşleme testi yapabilmişizdir. Bu altyapı olmasa çok daha zor imkanlarla, pahalı şartlarda bunu yapacağız. Türkiye bu noktada önemli bir aşama kaydetti. Bu sevindirici bir gelişme.”

TÜBİTAK SAGE’nin ramjet konusunda ilk operasyonel ürünü ise sıvı yakıtlı ramjet motorlu GÖKHAN hava-hava füzesi olacak. Kaner Kurt’un Uzmanlarla Sohbetler yayınına katılan TUBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, GÖKHAN füzesi hakkında şu ifadelerde bulunmuştu:

“Gökhan, bizi gerçekten heyecanlandıran bir proje, hava-hava füzelerinde TUBİTAK SAGE olarak yoğun bir şekilde çalıştık ve zorlu aşamalardan geçtik ama önemli kazanımlar elde ettik, GÖKHAN projesinin temeli de GÖKTUĞ projesinden geliyor. GÖKHAN, çok etkin bir itki kontrolüne sahip bir ramjetli hava-hava füzesi olacak, proje resmi olarak başladı ve çalışmalarımız devam ediyor. Önce ramjet belli bir olgunluğa gelecek sonra karadan bu füzeyi bir araya getirip atışlarını yapacağız ve füze istenen olgunluğa geldiğinde hava platformlarından atacağız. 2023 yılından itibaren farklı seviyelerde test atışlarının başlayacağını düşünüyorum.”

Kaynak: DefenceTürk

TÜBİTAK SAGE, hipersonik füzeler için çalışmalarına devam ediyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum