X-62A VISTA test uçağı yapay zeka ile 17 saat uçuş yaptı

 

Lockheed Martin, Skyborg programında yer alan X-62A VISTA’nın (Variable In-flight Simulation Test Aircraft) yapay zeka tarafından 17 saat boyunca uçurulduğunu duyurdu. ABD Hava Kuvvetleri bünyesindeki test ve araştırma amaçlı kurulan AFRL tarafından yürütülen Skyborg programı, hava kuvvetlerinde kullanılacak otonomi teknolojilerinin geliştirilmesini kapsıyor.

 

F-16D üzerinden stabilite testleri için gelişitirilen, itki yönlendirme sistemleri ve yapısal değişikiliklere sahip bir F-16 türevidir. Başlarda NF-16D olarak anılan uçak DVIDS tarafından aktarıldığı üzere 2021 yılında Skyborg programına katıldıktan sonra X-62A olarak yeniden adlandırıldı.

Skyborg programı kapsamında daha önce ABD Savunma Bakanlığı ve Kratos Unmanned Systems arasında imzalanan sözleşmeye göre sensör ve silah sistemleri yüklü iki adet XQ-58A İHA satın alınacağı açıklanmıştı. Bu kapsamda sözleşmeye göre iki İHA’nın toplam maliyeti yaklaşık 15 milyon 515 bin 343 dolar. Eylül 2023’e kadar İHA’ların teslim edilmesi hedefleniyor.

Eglin Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki 40. Uçuş Test Filosu tarafından Kratos XQ-58A İHA ile ilgili yeni testler gerçekleştiriliyor. Birim bünyesinde kurulan Otonom Uçak Deney ekibi, daha fazla gelişimsel yer ve uçuş testi için XQ-58 ve Eglin serisini kullanacak.

 Skyborg

ABD Hava Kuvvetleri’nin 2019’da başlattığı 3 Vanguard projesinden biri olan ve AFRL (Air Force Research Lab) tarafından yürütülen Skyborg, düşük maliyetlerle havadaki unsurların muharebe etkinliğini, durumsal farkındalığını ve karar verme yetisini arttıracak otonom sistemler kazandırmayı amaçlamaktadır. İnsanı karar verme konusunda tepede tutan bir konsepte sahip olan program, insanın yerine geçmekten ziyade onu destekleme üzerinde kuruludur.

Skyborg, insanlı uçakların etkinliğini ve bekasını arttırmanın yanı sıra ABD’ye otonomi ve insan-makine işbirliği konusunda yeni deneyimler kazandıracaktır. Proje kapsamında geliştirilen çekirdek sistemlerin gelecekte başka platformlarda da kullanılması bekleniyor.

 

Kaynak: DefenceTürk

X-62A VISTA test uçağı yapay zeka ile 17 saat uçuş yaptı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum