Çekya’dan Leopard 2A4 ve 2A7 tank tedariki

Çek Ordusu, T-72 Ana Muharebe Tanklarını Ukrayna’ya verdikten sonra Leopard 2A4 ve 2A7 tankları tedarik edecek.

Çek hükümeti, envanterinde bulunan T-72 tanklarını Ukrayna’ya bağışlamasını takiben Almanya’dan Leopard tankları tedarik etmek isteyecek. Bu bağlamda Savunma Bakanı Jana Černochová, Çek Cumhuriyeti’nin Almanya’dan 20 adet Leopard 2 A4 tankını bağış olarak alacağını ve 40 adet Leopard 2A7 tankının ise ücretli olarak satın alacağını belirtti. Müzakerelerin ise devam ettiği aktarıldı.

Çek Cumhuriyeti’nin 1960’lardan beri üretilen eski Leopard 1 tanklarını alması gerektiği yönündeki bazı spekülasyonlar ise henüz doğrulanmadı. Bu kapsamda Almanya’ya yapılan teklifin şeması ise şu şekilde: Çek Cumhuriyeti, tankların yaklaşık üçte birini ücretsiz olarak alacak; diğer üçte ikisini satın alınacak. Bu kapsamda Leopard 2 A4 tankları ücretsiz olarak alınacak.

Tedarik edilecek Leopard 2A7 tankları, şu anda Çekya merkezli VOP CZ’de onarım geçiren ve dolayısıyla savaşa hazır olmayan T-72M4 tanklarından daha üstün özelliklere sahip. Military Balance 2021 Raporuna göre, Çek Ordusunda 30 adet T-72M4CZ tankı faal durumda ve 89 adet T-72 tankı ise depoda.

Çekyalı gazeteci Soňa Fialová’a göre bu siparişleri Macar ve Danimarka orduları tarafından da satın alınan Leopard 2 A7 tanklarının tedariki takip etmeli. Bu bağlamda Soňa Fialová, sipariş edilen tankların Leopard tankının orijinal üreticisi KMW ve Çek savunma sanayi şirketleri ile işbirliği içinde üretilmesi gerektiğini düşünüyor.

Çoğunlukla T-72 tankının farklı varyantlarıyla temsil edilen Rus tank teknolojisi, kısmen mühimmatın doğrudan taret tabanında bulunan bir karuselde depolanması konsepti nedeniyle korkunç kayıplara maruz kalıyor. Bir füzenin çarpması veya zırhın içine girmesi tankın ve mürettebatın yok olmasına yol açıyor.

Kaynak: DefenceTürk

Çekya’dan Leopard 2A4 ve 2A7 tank tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum