Türkiye ve Ukrayna arasında stratejik endüstrilerde iş birliği

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre Ukrayna ile stratejik endüstrilerde iş birliği yapılacak. Bahse konu iş birliği ile birlikte motor, otonom sistemler, insansız hava araçları vb. alanlarda çalışmalar yapılacak. Bakanlık tarafından yapılan paylaşımda ise şu ifadelere yer verildi:

“TÜRKİYE İLE UKRAYNA ARASINDA STRATEJİK ENDÜSTRİLERDE İŞ BİRLİĞİ. Bakan Mehmet Fatih Kacır ve Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanı Oleksandr Kamyshin, “Stratejik Endüstriler Alanında İşbirliğine” ilişkin Mutabakat Zaptını içeren protokolü imzaladı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve mevkidaşı Zelenski başkanlığındaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Vahdettin Köşkü’nde iki ülke arasındaki mutabakatların imza töreni gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanlığı Arasında Stratejik Endüstriler Alanında İşbirliğine” ilişkin Mutabakat Zaptını içeren protokol, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanı Oleksandr Kamyshin tarafından imzalandı.

Türkiye ile Ukrayna’dan KAAN jet uçağı motorunda iş birliği!

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Ankara’da TUSAŞ’ın tesislerinde düzenlen “İstikbalin Yüzyılı” tanıtım programına katılan yabancı temsilciler arasında yer almıştı. Etkinlikten sonra açıklama yapan Büyükelçi Bodnar, “Türkiye dünyanın önde gelen havacılık güçleri arasında yerini almıştır.” ifadesini kullanmıştı. Türkiye ile Ukrayna arasındaki savunma sanayii iş birliklerine de dikkat çeken Büyükelçi Bodnar halihazırda AKINCI TİHA, ATAK-2 ve ANKA-3 projelerindeki iş birliğine dikkat çekmişti.

Ayrıca Bayraktar KIZILELMA projesinde de Ukrayna ile motor konusunda iş birliği yapılıyor. Büyükelçi ayrıca Milli Muharip Uçak KAAN projesinde de iş birliği yapıldığını açıklamıştı. Defence Turk tarafından edinilen bilgiye göre ise bahse konu iş birliğinin kapsamı diğer projelerdeki iş birlikleri ile benzerlik göstermektedir. Ukrayna ile KAAN jet uçağının motoruna yönelik yapılan iş birliğinin detayları ise bilinmiyor.

 

Ukrayna Motorları ile ATAK-2 Ağır Taarruz Helikopteri

ATAK-2 Program kapsamında, Ukraynalı Motor Sich tarafından üretilen iki adet TV3-117VMA-SBM1V-01T Turboşaft Motoru 27 Ocak 2023 tarihinde TUSAŞ’a teslim edilmişti. Bu kapsamda motorların helikoptere entegrasyonu ile çeşitli yer testlerinin icra edilmiş ve akabinde ilk uçuş gerçekleştirilmişti.

Kaynak: DefenceTürk

Türkiye ve Ukrayna arasında stratejik endüstrilerde iş birliği Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum