Hydro-GIDS Akıllı Savunma Sistemi Konsepti

SAHA EXPO 2022’de tanıtılan Gürbağ Hydro-GIDS akıllı savunma sistemi, karadan gelebilecek tehditlere karşı savunmada bütünleşik, sürdürülebilir ve eşgüdümlü bir anlayış sunuyor. Bütünleşik yapısı bazında incelendiğinde Hydro-GIDS imhanın yanında iletişim ve çok spektrumlu tespit kabiliyetlerini bulundurmaktadır. Sistem bileşenlerine şu şekilde ayrılabilir:

  • 5 ila 50 kg ağırlığındaki kamikaze İHA’lar (ALPAGU, ALPAGUT…) ve benzeri hassas güdümlü mühimmatlarla kullanılabilen hidrojen itkili fırlatma sistemi
  • Diğer unsurlarla veri paylaşımı ve iletişim için haberleşme sistemi
  • Elektro optik sistemi (Termal ve Gündüz Optik)
  • mmW (Milimetre Dalga Boyu) radarı

Hidrojen itkili fırlatma sistemi, Hydro-GIDS’i öne çıkaran bileşeni olarak da ele alınabilir. Klasik fırlatma sistemleri detonasyon prensibi ile çalışmaları sebebiyle sadece tek atımlıktır veya yeniden kullanım için zahmetli bakım süreçlerine ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca fırlatmadaki detonasyon mühimmat ve dolayısıyla angajman başarısı için ısı ve şoktan dolayı bazı riskleri de barındırmaktadır. Bu sorunlar için potansiyel bir çözüm olan hidrojen itkili fırlatma sistemi, kullanıcıya hızlı yeniden dolum ve düşük kullanım maliyeti gibi avantajlar sağlıyor. Ukrayna Savaşı’nda da gözlemlendiği üzere hızlı yeniden dolum ve düşük bakım ihtiyacı yüksek yoğunluklu çatışma ortamları için öne çıkan bir ihtiyaçtır.

Esnek tasarımı sayesinde hidrojen itkili fırlatma sistemi farklı boyutlardaki mühimmatlar için de konfigüre edilebiliyor. Gürbağ Savunma, bu yöndeki çalışmalarına devam etmektedir.

Tespit için elektro optik sistemi ve mmW radar kullanan Hydro-GIDS; hedefleri görsel olarak teşhis ederken görüşün azaldığı hava koşullarında veya optik sistemlerin menzilinin dışındaki tehditleri mmW dalga boyu radarı sayesinde tespit ve takip edebiliyor. Haberleşme sistemi ise sensörlerden gelen verilerin anlık olarak civardaki sistemler ve komuta-kontrol unsurlarıyla paylaşımını sağlıyor.

Aşağıda Defence Turk tarafından Hydro-GIDS’in hedef tipleri ve kullanım biçimi üzerinden oluşturulmuş konsept çalışması yer almaktadır.

Hydro-GIDS, römorka monteli veya gerektiğinde taşıma kapasitesi uygun araçlar (Örneğin zırhlı muharebe araçları, taktik tekerlekli araçlar…) üzerinde, asimetrik tehditler ile askeri unsurlara (Piyade, düşmana ait zırhlı/zırhsız araçlar, hava savunma sistemleri, komuta unsurları…) karşı kullanılabilir. Kullanım senaryoları tehdit ortamı ve konfigürasyonlar bazında Sınır Güvenliği ve Simetrik Harp olmak üzere iki ana gruba ayrılabilir.

21. yüzyılda birçok ülke önceki yıllara nazaran artan terör/kaçakçılık faaliyetleri ve savaşlar sebebiyle sınır güvenliğine daha fazla önem vermeye başlamıştır. Bu konuda çözüm arayışında olan ülkeler çoğunlukla Orta Doğu ve Güney Amerika bölgelerinde yer almaktadır. Sınır Güvenliği senaryosunda daha düşük korumaya sahip asimetrik tehditlerin olması; savunan tarafın çoğunlukla sabit bir konumda olması ve yüksek adetlerde kullanım ihtiyacı sebebiyle çekili konfigürasyonun ağırlıklı olması beklenebilir. Hydro GIDS, hem kendi sahip olduğu ve diğer unsurlarla paylaştığı tespit-takip yetenekleri hem de üzerindeki kamikaze İHA’ların alternatif olarak sağlayabileceği keşif ve gözetleme desteği ile tespit-takip konusunda önemli bir avantaj sağlayabilir.

Askeri hedeflere karşı savunmanın ön planda olduğu Simetrik Harp senaryosunda ise daha yüksek korumaya ve değere sahip tehditler; yüksek mobilite ve uzun menzilli angajman ihtiyacı öne çıkmaktadır. Bu noktada daha ağır bir harp başlığına ve uzun erime sahip ALPAGUT ve araç üzerine entegre konfigürasyon ön plandadır. Mobil konfigürasyon üs savunmasının yanında artan koruma seviyesi ve yüksek mobilitesi sayesinde sürekli hareket halindeki birliklerin de savunmasında yer alabilir. İmha yönü dışında bulundurduğu gimballi elektro optik sistemi sayesinde ALPAGUT İHA, tehlikeli bölgelerden geçis esnasında keşif ve gözetleme için de kullanılabilir.

Farklı senaryolarda kullanılabilen Hydro-GIDS, sahada sağlayabileceği faydaların yanında ihracat açısından da önemli bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin ilk sinyalleri Defence Turk’ün medya partnerleri arasında olduğu BAE’de düzenlenen IDEX 2023’te BAE’li yetkililerin, Gürbağ’ın geliştirdiği hidrojen fırlatma sistemine gösterdiği ilgi ile belirmeye başlamıştır.

Kaynak: DefenceTürk

Hydro-GIDS Akıllı Savunma Sistemi Konsepti Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum