Boeing, MQ-25 ile insanlı-insansız ekipler oluşturmayı planlıyor

Boeing, ABD Donanması için MQ-25 Stingray İHA’nın insanlı-insansız işbirliği kabiliyetini dijital ortamda sergiledi

Boeing liderliğindeki bir ekip, diğer uçakların MQ-25’in mimarisini nasıl kullanabileceğini ve istihbarat, gözetleme ve keşif (İGK) görevlerini yürütmek için nasıl görevlendirebileceğini tümü görev hava sahası içinde ve gemi tabanlı yer kontrol istasyonu ile sanal olarak gösterdi.

Boeing’in gösterimi, Northrop Grumman’ın E-2D Advanced Hawkeye donanma HEİK Uçağı, Boeing’in P-8A Poseidon Deniz Karakol Uçağını ve Boeing’in F/A-18 Block III Super Hornet savaş uçağını içeriyordu. Mevcut operasyonel uçuş programı yazılımını ve veri bağlantılarını kullanan uçak, İGK görevlerini yürütmek için dört sanal, özerk MQ-25’i görevlendirdi. F/A-18 ayrıca taktik veri bağlantılarını ve Boeing’in kavramsal “Project Black Ice” mürettebat aracı arayüzünü kullandı ve uçak mürettebatının iş yükünü önemli ölçüde azalttı.

MQ-25’in Gelişmiş Tasarım direktörü Don “BD” Gaddis, “MQ-25, E-2D veya karada konuşlu P-8A devriye uçağı gibi taşıyıcı tabanlı varlıklarla bir araya getirildiğinde, okyanusun geniş alanları gözetlenebilir, tanımlanabilir ve hedeflenebilir” dedi. “Bu gösteri aracılığıyla müşterilerimiz, insanlı-insansız işbirliğine yönelik bu dijital, açık yaklaşımın kritik savaş kabiliyetini çok daha düşük maliyetle, daha yüksek hız ve çeviklikle sahaya çıkarmanın anahtarı olduğunu gördüler.” açıklamasında bulundu.

Aurora ayrıca, MQ-25’in uçuş güvenliği ve kritik uçuş bileşenlerini görev yazılımı ve sensör donanımından ayıran bir yazılım sınırı olan prototip bir platform soyutlama katmanı oluşturdu. Aurora tarafından sağlanan bir yazılım geliştirme kiti kullanarak, Donanma Hava Harp Merkezi Uçak Bölümü, gösteri sırasında başarıyla kullanılan MQ-25 için yeni bir radar arama uygulaması oluşturdu.

Aurora Uçuş Bilimleri Hükümet Programları başkan yardımcısı Graham Drozeski, “Aurora’nın sağlam yazılım geliştirme kiti, Donanma ekip arkadaşlarımızın yeni yetenekleri hızla entegre etmelerini sağlıyor” dedi. “Platform soyutlama gösterimi, birden fazla yerleşik sistem ve gözetmen arasında kaynak paylaşımı için test hedeflerini karşıladı ve bu çabalar, zaman içinde yeni yetenekler eklendikçe devlet test ve sertifika maliyetlerini büyük ölçüde azaltacak.” açıklamasında bulundu.

Kaynak: DefenceTürk

Boeing, MQ-25 ile insanlı-insansız ekipler oluşturmayı planlıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum