İsviçre’ye Hermes 900 İHA teslimatı

İsviçre Hava Kuvvetleri, İsrail merkezli Elbit Systems şirketinden sipariş ettiği Hermes 900 İHA’dan ilk ikisini teslim aldı.

2015 yılında İsviçre’nin açtığı İHA ihalesini İsrail merkezli Elbit Systems kazanmıştı. İki tarafın yaptığı anlaşmaya göre, İsviçre Hava Kuvvetleri’ne toplamda 6 adet Hermes 900 İHA teslim edilecek. Düzenlenen teslim töreniyle birlikte ilk ikisi İsviçre Hava Kuvvetleri’nin envanterine girmiş oldu. İlk iki İnsansız Hava Aracı (İHA) Nisan 2022’den itibaren İsviçre’ye teslim edilip uçma ve silah testlerine tabi tutulmaya başlanmıştı. Kalan 4 İHA’nın 2023 yılı sonuna kadar testlere tabi tutulması bekleniyor.

İsviçre’nin adlandırmasıyla ADS 15’lerin 2019 yılına kadar teslim edilmesi bekleniyordu. Aksilik yaşanmasının sebebinden birisi İsrail’de bir test uçuşu sırasında İsviçre’ye teslim edilmesi planlanan insansız hava araçlarından birinin 2020’de düşmesiydi. Böylelikle teslimat gecikti ve kaybın maliyetini Elbit üstlendi.

İlk teslim edilen Hermes 900 (ADS 15) İHA Görsel: Defense Brief

Diğer bir sorun ise başlangıçta İHA’lara kurulması beklenen algılama ve kaçınma radarlarıyla ilgiliydi. Orijinal radarlar, Hollandalı bir şirket tarafından Elbit Systems’e teslim edilecekti. Ancak Hollanda hükümeti, İsviçre savunma tedarik dairesinin beklenmedik olarak tanımladığı bir hareketle 2016 yılında ihracat lisansını iptal etmişti.

ADS 15’in 20 yıllık bir hizmet ömrüne sahip olması bekleniyor. İsviçre ile Elbit Systems arasında 2015 yılında imzalanan 250 milyon franklık sözleşmede yer bileşenleri, simülatörler ve lojistik de yer alıyor.

Hermes 900 İHA

Hermes ailesinin hava araçları bugüne kadar Birleşik Krallık, İsviçre, Kanada, Brezilya, Şili, Meksika ve diğerleri dahil olmak üzere 20’den fazla müşteri tarafından seçilmiştir. Hermes 450 üzerinden geliştirilen Hermes 900, keşif gözetim ve haberleşme rollerini sağlamak için  tasarlanıp, gerektiğinde silahlarla donatılabilmektedir.

Servis irtifası 30.000 ft olan MALE sınıfı İHA Hermes 900, 350 kg’lık faydalı yük kapasitesiyle istihbarat, gözetleme, hedef tespiti ve keşif görevleri gerçekleştirebilmektedir. Maksimum kalkış ağırlığı 1 ton olup, Hermes 450’nin maksimum kalkış ağırlığının iki katıdır. 15 metre kanat açıklığına ve 8.3 metre gövde uzunluğuna sahiptir. 9.100 m (30.000ft) yüksekliğe çıkabilen İHA 36 saat havada kalabilmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

İsviçre’ye Hermes 900 İHA teslimatı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum