Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
Türk Donanma tarihinin en büyük platformu olma ünvanını taşıyan TCG ANADOLU, bir çok alt yüklenici ve üniversite ortaklığında inşa edildi.
Türk Donanma tarihinin en büyük platformu olma ünvanını taşıyan TCG ANADOLU, bir çok alt yüklenici ve üniversite ortaklığında inşa edildi. Bu bağlamda gemi, üzerinde taşıyacağı hava araçları ve amfibik araçların yanı sıra çok ciddi sensör yüküne de sahip. Bu sensör kabiliyetlerden biri olan PİRİ-KATS da (Kızılötesi Arama Takip Sistemi) gemide bulunmakta.
ASELSAN’ın yayınladığı ABÜLTEN’de TCG ANADOLU’ya entegre edilen PİRİ-KATS sisteminin testine ilişkin bir bölüm ayırıldı. Bölümde sistemin önemine ve testin nasıl yapıldığına değinildi. Bahse konu yazıda Türk Hava Kuvvetlerine ait 6’ncı Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkış yapan 2 adet F-16 Blok 50+ savaş uçağının Marmara Denizi’nde test seyiri gerçekleştiren TCG ANADOLU’nun üzerinde yakından birkaç sortilik uçuş gerçekleştirdiği aktarıldı.
PİRİ-KATS, ASELSAN tarafından geliştirilen bir Kızılötesi Arama Takip Sistemidir. TCG ANADOLU’da aktif olarak kullanılan sistem, menzilinde bulunan ve TCG ANADOLU’nun çevresinde görev yapan düşman savaş uçağı, gemisavar füzeleri ve seyir füzeleri gibi tehditlerin tespitinde önemli rol oynayacak. Bu kapsamda PİRİ-KATS, radarlara göre daha etkin sonuç verebilmekte.
SİHA Gemisi haline gelecek
TCG ANADOLU, üzerine iniş kalkış yapacak SİHA’larla birlikte dünyada ilk kez bir “SİHA Gemisi” haline gelecek. Bunun için de BAYKAR firması tarafından kanatları katlanabilen Bayraktar TB3 SİHA’lar geliştiriliyor. Ayrıca gemiye yine BAYKAR tarafından geliştirilen KIZILELMA Muharip İnsansız Savaş Uçağı ve TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRJET Hafif Taarruz Uçağının da iniş kalkış yapabilmesi için çalışmalar devam ediyor.
TB3 SİHA, KIZILELMA ve HÜRJET platformlarının ilk uçuşlarını 2023 yılında yaptıktan sonra gemiye entegrasyon çalışmalarının başlaması planlanıyor. TCG ANADOLU; Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de asgari 1 tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek kapasitede.
Gemide yer alan;
- Silah sistemleri,
- Savaş yönetim sistemi,
- Elektronik harp sistemleri,
- Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi,
- Elektro-optik Arama Sistemi
- Lazer İkaz Sistemi,
- Torpido Savunma Sistemi,
- Radarlar,
- Muhabere Sistemleri,
- Seyir Sistemleri,
- Bilgi Dağıtım Sistemleri yerli ve milli sanayii tarafından geliştirildi.
Gemi; gerektiğinde Doğal Afet Yardım (DAFYAR) görevleri çerçevesinde de kullanılabilecek ANADOLU, bünyesinde yer alan tam teşekküllü hastane ve ameliyathane imkânları sayesinde doğal afet yardımı, insani yardım ve mülteci tahliye harekâtları kapsamında tıbbi destek için kullanılabilecek.
Kaynak: DefenceTürk
TCG ANADOLU’nun kızılötesi arama takip sistemi test edildi Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz