ASFAT’tan yeni Fırkateyn Tasarımı: AS3600

ASFAT Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Sinan Topuz IDEF 2023 fuarı sırasında Defence Turk’e özel açıklamalarda bulundu. ASFAT’ın çalışmalarından da bahseden Topuz, Pakistan MİLGEM Projesi’nin ASFAT’ın şu andaki amiral projesi olduğunu belirtti. Topuz, şu ifadeleri kullandı:

“ASFAT, kurulduğundan bu yana gelişmesini devam ettiriyor. Pakistan MİLGEM Projesi bizim amiral projemiz. 2 tanesi Türkiye’de 2 tanesi Pakistan’da olmak üzere 4 adet gemi üretiliyor. 2024 yılı içerisinde Türkiye’de inşa edilen ilk gemi Pakistan’a teslim edilecek. Daha sonra ise 2 adet daha gemi teslim edeceğiz. 2025 yılında ise son gemiyi teslim etmek istiyoruz. Bununla beraber ASFAT tarafından Türk Deniz Kuvvetleri için 2 adet Açık Deniz Karakol Gemisi inşa ediliyor. Yani halihazırda 4 tane gemi ASFAT mühendisleri tarafından inşa ediliyor. Pakistanlı mühendisler ise hem kendi gemilerini inşa ediyorlar hem eğitiliyorlar.” 

ASFAT tarafından geliştirilen ve ilk olarak IDEF’23’te ortaya çıkan AS3600 fırkateyni hakkında açıklamalarda bulunan Topuz, konsept çalışmalarının devam ettiğini aktardı. Topuz, şu ifadelere yer verdi:

“Yeni bir konsept dizaynımız var. Daha üzerinde çalışmalar devam ediyor. 124 metrelik bir gemi. 3600 ton ağırlığında olacak. Yaklaşık 64 adet dikey lançeri var. Bir lançere 4 tane sığan mühimmatlar da var bildiğiniz üzere. Bu müthiş bir savaşma yeteneği sağlıyor. Ancak bu dikey lançerler ülkelerin tehdit değerlendirmelerine ve isteklerine göre değişebiliyor. Lançerden feragat etmeniz halinde bu kısımları farklı sistemlerle kullanma şansınız var. Örneğin İnsansız Deniz Araçları kullanılabilir. Bu konsept daha ilk seviyelerinde. Çalışmalar devam ediyor.”

Kaynak: DefenceTürk

ASFAT’tan yeni Fırkateyn Tasarımı: AS3600 Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum