Space Launch System başarıyla fırlatıldı

NASA’nın dünyanın en güçlü roketi olarak adlandırdığı Space Launch System (SLS) başarılı bir şekilde fırlatıldı.

NASA’nın dünyanın en güçlü roketi olarak adlandırdığı Space Launch System’in (SLS) başarılı bir şekilde fırlatılmasının ardından ajansın Orion uzay aracı, Artemis programının bir parçası olarak Ay’a doğru yola çıktı. Mürettebatsız bir şekilde Orion’u taşıyan SLS, Florida’daki NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Launch Pad 39B’den ilk uçuş için havalandı.

Fırlatma, Orion’un Ay’ın yaklaşık 40.000 mil ötesine gitmesi ve 25.5 gün boyunca Dünya’ya dönmesi planlanan bir görevin ilk ayağı. Artemis I olarak bilinen görev, NASA’nın insanlığın yararına araştırma yaptığı Ay’dan Mars’a keşif yaklaşımının kritik bir parçası.

Bu kapsamda Artemis I, Artemis II görevinde astronotların kullanılmasından önce ajans için önemli bir sınav. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan yönetici Bill Nelson,

“NASA’nın Space Launch System’i ve Orion uzay aracının ilk kez birlikte fırlatılışını görmek inanılmaz. Bu mürettebatsız uçuş, Orion’u derin uzayın zorluklarının sınırlarına kadar zorlayacak ve Ay’da ve nihayetinde Mars’ta insan keşfine hazırlanmamıza yardımcı olacak.”

dedi.

İlk yörüngesine ulaştıktan sonra, Orion güneş panellerini konuşlandırdı ve mühendisler uzay aracının sistemlerini kontrol etmeye başladı. Uçuştan yaklaşık 1,5 saat sonra, roketin üst kademe motoru, Orion’a Dünya yörüngesinden Ay’a doğru göndermesi için gereken itişi vermek üzere yaklaşık 18 dakika boyunca başarılı bir şekilde ateşlendi. Orion üst aşamasından ayrıldı ve ESA’nın (Avrupa Uzay Ajansı) uluslararası bir işbirliğiyle sağladığı itici güç merkezi olan servis modülünden güç alarak Ay’a doğru yola koyuldu.

SLS ve Orion uzay aracı, 4 Kasım’da Kennedy’nin Launch Pad 39B’ye ulaşmıştı ve burada Nicole Kasırgası’na maruz kalmıştı. Fırtınanın ardından ekipler, roket, uzay aracı ve ilgili yer sistemleri üzerinde kapsamlı değerlendirmeler yapmıştı. İncelemelerin ardından sistemlerde şiddetli hava koşullarından kaynaklı önemli bir etki olmadığı doğrulanmıştı.

Kaynak: DefenceTürk

Space Launch System başarıyla fırlatıldı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum