Almanya’dan Heron İHA tedarikine 152 milyon euroluk bütçe

Almanya, İsrail üretimi MALE tipi İHA Heron tedariği için 150 milyon euro ayırdı.

2016 yılının Haziran ayında, Alman Savunma Bakanlığı, İsrail merkezli IAI tarafından üretilen Orta İrtifa Uzun Ömür insansız hava aracı Heron TP (Eitan) tedarik etmek istediğini ve bu kapsamda 580 milyon euroluk bütçe ayırdığını açıklamıştı. 2018 yılında ise tedarik edilmesi planlanan İHA’ların yalnızca silahsız keşif görevlerinde kullanılması kararlaştırılmıştı.

Ancak 6 Nisan 2022 itibariyle yeniden düzenlenen anlaşmayla birlikte Almanya, Heron’ları silahlı olarak da kullanabilecek. Karar verilip imza sürecine girmesi 6 yıl süren anlaşma ile birlikte 5 adet Heron TP insansız hava aracı ve 140 adet mühimmat tedarik edilecek.

Heron TP İHAAlman Ordusu’nun Heron İHA’ları kullanım yetkisi genişletiliyor

Bloomberg ajansından aktarıldığına göre karar taslağı son karar mercii olan Bütçe Komitesi tarafından incelendikten sonra açık bir şekilde belirtildiği üzere, silahlı İHA’lar ancak Alman Federal Meclisi onayladığı takdirde muharebe alanlarında kullanılabilecek. Alman Federal Meclisi’nden yapılan açıklamada, ”Silahlı insansız hava araçları, uluslararası ve anayasal hükümler doğrultusunda Alman Federal Meclisi’nin belirlediği limitler arasında kullanılabilecek. İHA’lar, askeri çatışmalarda insan haklarını gözetiminde yoğunlaşan hukuk dalı Uluslararası İnsancıl Hukuk çerçevesinde ”meşru askeri hedef” şeklinde tanımlanan onaylanmış hedeflere karşı kullanılabilecek.” ifadelerine yer verildi.

IAI HERON TP

Heron TP, İsrail merkezli IAI tarafından geliştirilmiş stratejik görevlere yönelik geliştirilmiş Orta İrtifa Uzun Havada Kalış (MALE) sınıfı bir insansız hava aracıdır. Bu bağlamda sistem, otonom kalkış, taksi ve iniş sistemi (ATOL), uydu haberleşme sistemi (SATCOM) ve gelişmiş bir aviyonik sisteme sahip. İsrail ile birlikte birden fazla kullanıcısı bulunan Heron İHA, 1 ton faydalı yük taşıyabilmektedir.

Heron TP İHA

İstihbarat toplama, keşif, hedef tespiti birçok çeşitte faydalı yük taşıyabilen Heron’ların görev tanımlarını oluşturmaktadır. 1200 beygirlik azami güç üreten Pratt & Whitney PT6A-67A turboprop motor, Heron’ların 1000 kilometre azami seyir menzili ve 45.000 feet’lik azami irtifaya ulaşmasında önemli bir yere sahiptir. 14 metre uzunluğundaki İHA, tamamen kompozitten üretilmiş bir gövdeye ve üstten kanat profilli bir tasarıma sahiptir.

Kaynak: DefenceTürk

Almanya’dan Heron İHA tedarikine 152 milyon euroluk bütçe Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum