Finlandiya Türkiye’ye savunma ambargosunu kaldırdı

Finlandiya, 2019’dan beri Türkiye’ye ilk savunma ihracatına izin verdi.

Finlandiyalı çelik üreticisi Miilux, Türk askeri araç üreticisi BMC’ye 2025 yılına kadar koruyucu malzeme tedarik edecek. Bu kapsamda Finlandiya Savunma Bakanı Mikko Savola, Avrupa ülkelerinin Suriye’deki askeri operasyonlar nedeniyle Ankara’ya silah ambargosu uyguladığı 2019 yılından bu yana ilk kez Türkiye’ye askeri ihracat izni verdi.

Middle East Eye’ın haberine göre geçen yıl Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımını ancak Türk savunma sektörü üzerindeki silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırmaları halinde onaylayacağını açıklamıştı. Savola, Fin gazetesi Helsingin Sanomat’a verdiği demeçte askeri araçlarda kullanılabilecek koruyucu çelik ihracat izni verme kararını bizzat kendisinin verdiğini söyledi.

Başka bir Fin yayın kuruluşu olan HBL, Finlandiyalı çelik şirketi Miilux’ün hükümetten Türkiye’nin BMC tarafından üretilen araçlar için Aralık 2025’e kadar 12.000 ton zırh satma izni istediğini bildirdi. Yerel basında çıkan haberlere göre Miilux, 2019’daki ambargo kararından önce ihracat iznine sahipti.

Ancak Kasım 2021’de bu izin sona erdiğinde izni yenileyemedi. Türk askeri emeklilik fonu OYAK, 2019 yılının Nisan ayında Raahela merkezli şirketin yüzde 70’ini satın almıştı. İhracat izni kararı, Finlandiya hükümeti içinde bir bölünme yarattı. Sol İttifak Başkanı ve Eğitim Bakanı Li Andersson, konunun hükümet içinde görüşülmediğini söyledi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamasını Mayıs’taki Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasına kadar muhtemelen erteleyeceğini öne sürdü. İsveç ve Finlandiya geçen yıl Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından askeri ittifaka katılmak için başvurdu ancak 30 üye ülkenin de tekliflerini onaylaması gerekiyor. Her iki ülke de Ankara’nın endişelerini hafifletme sözü verdikleri üçlü bir memorandum imzalamıştı.

Kaynak: DefenceTürk

Finlandiya Türkiye’ye savunma ambargosunu kaldırdı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum