Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
Deniz Kuvvetleri tarafından Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de icra edilen Mavi Vatan-2022 Tatbikatı başarılı bir şekilde tamamlandı.
Her yıl düzenlenen Mavi Vatan tatbikatı Türk donanması ve diğer kuvvetlere bağlı unsurlar tarafından gerçekleştiriliyor. Mavi Vatan-2022 Tatbikatı’na ilişkin Milli Savunma Bakanlığı: “Deniz Kuvvetleri tarafından Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de icra edilen Mavi Vatan-2022 Tatbikatı; 122 gemi,41 hava unsuru, amfibi deniz piyade birlikleri, amfibi hücum timleri, SAT ve SAS görev timleri ile kıyı birliklerinin katılımıyla başarılı şekilde tamamlandı.” açıklamasında bulundu.
Seçkin Gözlemci Günü faaliyetlerinin son safhasında fiilî silah atışları gerçekleşti. Atışlar kapsamında yerli ve millî üretim AKSUNGUR SİHA’dan yerli ve millî MAM-L güdümlü mermi atışı ile tatbikat başarı ile tamamlandı. AKSUNGUR SİHA tarafından tatbikat kapsamında ilk kez yüzer platform / gemi vuruldu. Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen ve silahlı ve silahsız olarak gerçekleştirdiği uçuşlarda havada kalış rekoru kıran AKSUNGUR SİHA, sahada görev yapmaya devam ediyor. ANKA platformundan yola çıkarak 18 ay gibi kısa sürede geliştirilen, yüksek faydalı yük kapasitesi ile kesintisiz çok rollü istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevleri gerçekleştirme kapasitesine sahip AKSUNGUR SİHA, sahip olduğu SATCOM faydalı yükü ile görüş hattı ötesi operasyon esnekliği sağlıyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A. Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Şubat 2022’de A Haber’de konuk olduğu Gündem Özel yayınında Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile özel görevlerde kullanılmak üzere toplamda 5 adet AKSUNGUR S/İHA’nın teslimatının yapıldığı bilgisini paylaşmıştı.
Mavi Vatan-2022 Tatbikatı
Mavi Vatan-2022 Tatbikatı’nın “Seçkin Gözlemci Günü” faaliyetleri, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile geldiği TCG KEMALREİS fırkateyninin Aksaz Deniz Üs Komutanlığından ayrılmasıyla başladı.
Jenerik bir senaryo kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında ilk olarak denizde tespit edilen serbest mayın imha edildi. Mayın avlama gemisinin mayını tespitinin ardından emniyete alınan bölgeye Su Altı Savunma (SAS) timi helikopterle sevk edildi. Helikopterden denize atılan SAS unsurları mayını imha etti.
Mayının imhasının ardından bir adadaki hedefleri imha etmek üzere Su Altı Taarruz (SAT) harekâtı düzenlendi. Harekât kapsamında SAT unsurları helikopterden suya atlayarak adadaki hedeflere yönelik sızma harekâtı gerçekleştirdi. Eş zamanlı olarak su altı intikal aracı ve helikopterden paraşütle atılan SAT unsurları hedefe yöneldi. Belirlenen hedeflerin ele geçirilmesinin ardından ada kıyı hattında bulunan hedefler SAT botunca ateş altına alındı. Harekâtın başarıyla tamamlanmasının ardından sudaki SAT unsurları helikopterle denizden alındı. SAT Komutanlığının bir diğer unsuru ise helikopterden bir gemiye serbest iniş yaparak operasyon düzenledi.
SAT harekâtının ardından Denizaltı Savunma Harbi kapsamında yerli ve millî yapım roket atışı gerçekleştirildi. Belirlenen hedef TCG TARSUS karakol gemisinden atılan roketle tam isabetle vuruldu.
Mavi Vatan-2022 Tatbikatı’nda; Kara ve Hava Kuvvetlerimiz, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşları görev aldı.
Aksungur
İlk uçuşunu 2019 yılında yapan AKSUNGUR; bugüne kadarki süre zarfında tüm Platform Doğrulama yer/uçuş testlerini, 3 farklı EO/IR [Elektro Optik / Kızılötesi] kamera, 2 farklı SATCOM, 500 lb sınıfı Teber 81/82 ve KGK82 Sistemlerini, yerli motor PD170 sistemini entegre etti. Tüm bu çalışmalara ek olarak 2021 yılı ikinci çeyreğinde orman yangıları ile mücadele ile ilk saha görevine başlayan AKSUNGUR’un sahadaki uçuş saati 1000+ saate geçti.
AKSUNGUR MALE sınıfı İHA Sistemi: gece/gündüz her türlü hava koşullarında istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevlerini gerçekleştirebilen; EO/IR, SAR ve Sinyal İstihbaratı (SIGINT) faydalı yüklerini ve çeşitli havadan yere mühimmat sistemlerini taşıyabilen Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı İnsansız Hava Aracı sistemi olarak öne çıkıyor. AKSUNGUR, 40.000 feet irtifaya çıkabilen ve 40 saate kadar havada kalabilme özellikleriyle en zorlu operasyonların tamamlanabilmesine imkan veren iki adet çift turboşarjlı dizel motora sahip.
Kaynak: DefenceTürk
AKSUNGUR SİHA Mavi Vatan-2022 Tatbikatı’nda MAM-L ile vurdu! Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz