AKINCI TİHA’dan İHA-230 füzesi ile atış testi

AKINCI TİHA, ROKETSAN tarafından geliştirilen İHA-230 süpersonik füzesi ile 140 km menzildeki hedefi başarıyla vurdu.

BAYKAR resmi hesabından yaptığı paylaşımda ROKETSAN tarafından geliştirilen İHA-230 süpersonik füzesinin atış görüntülerini yayımladı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinden kalkan Bayraktar AKINCI TİHA, Sinop açıklarında bulunan hedefi İHA-230 füzesi ile başarıyla vurdu.

Bayraktar AKINCI TİHA ile yapılan İHA-230 süpersonik füzesinin ilk deneme atışı Aralık 2022’de gerçekleştirilmişti. AKINCI-B TİHA’dan atılan ve ROKETSAN tarafından TRG-230 güdümlü topçu roketinin SİHA’lardan kullanım için geliştirilen konfigürasyonu TRG-230-İHA ile 100+ km uzaklıktaki hedef başarıyla vurulmuştuu. Atış testinde platform olarak AKINCI-B TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) kullanılmış ve atış 25000 ft irtifadan yapılmıştı.

Çorlu’da BAYKAR Tesislerinden havalanan AKINCI B’den bırakılan TRG-230-İHA, havada otonom ateşlenme yeteneği ile süpersonik hızda hedefine ulaşmıştı. Atış esnasında kanatçık takımının kendi ekseni etrafında dönmesi ise dikkat çekici bir durum. Gerçekleştirilen atış ile Türkiye havadan karaya süpersonik balistik füze kabiliyeti kazanmıştı. Şu anda İHA-230 olarak adlandırılan füze, belli bir başlangıç hızı ve irtifasına sahip olduğundan 20 ila 150 km arasında etkili menzile sahip. Söz konusu kabiliyet kapsamında uzak mesafelerdeki sabit hedeflere angajman için seyir füzelerine kıyasla daha maliyet etkin bir alternatif kazanıldığı değerlendirilebilir.

ROKETSAN tarafından geliştirilen ve kendini farklı muharebe şartlarında ispat eden TRG-122 ve TRG-230 füzelerinin SİHA platformlarına entegre edileceği dile getirilmişti. İlk etapta KKS (Küresel Konumlandırma Sistemi) güdümlü TRG-122 ve TRG-230 füzeleri entegre edilecekken lazer arayıcı başlıklardaki optimizasyonlardan sonra (Isınma gibi etkenlere karşı) daha hassas vuruşlara olanak tanıyan KKS+Lazer güdümlü TRLG-122 ve TRLG-230 füzeleri entegre edilecek.

Kaynak: DefenceTürk

AKINCI TİHA’dan İHA-230 füzesi ile atış testi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum