ABD Ulusal Hava Muhafızları, E-8C JSTARS HEİK uçaklarını emekliye ayırıyor

ABD Ulusal Hava Muhafızları, E-8C JSTARS Havadan Erken İhbar ve Kontrol uçaklarını emekliye ayırmaya başladı

ABD Ulusal Hava Muhafızları, 16 adet E-8C JSTARS Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HEİK) uçaklarını 116. ve 461′ inci Hava Kontrol Kanadı birimleri ortak çalışması ile 17 Şubat 2022 itibariyle emekliye ayırmaya başladı. 92-3289 kuyruk numaralı uçak, 1996 yılında ABD’nin Georgia eyaletindeki Robins Hava Üssü’ ne ulaşan ilk E-8C JSTARS’tı.

Son inişini 309’ncu Havacılık ve Uzay Bakım Yenileme Birimi’nin merkezi Davis-Monthan Hava Üssü ne yapan uçak, ”The Boneyard” olarak da bilinen uçak mezarlığında 4.000 uçakla beraber depoda tutulacak. 2021 yılının son çeyreğinde imzalanan, 2022 mali yılında JSTARS uçaklarının hizmet dışı bırakılmasına başlanacağına dair bir mutabakat yayınlanmıştı. Geçtiğimiz yıllarda ABD Hava Kuvvetleri’nin gözden çıkardığı JSTARS uçaklarının hizmet ömrünün uzatılması için bütçe artırımına gidilmeyeceği 2018 yılında açıklanmıştı.

ABD’nin Arizona eyaletindeki ”The Boneyard” uçak mezarlığı

Emekliye ayrılan 92-3289 kuyruk numaralı uçağın hikayesi 1968 yılında Qantas havayolları bünyesinde bir yolcu uçağı olarak başlamıştı. Grumman Melbourne Systems Division şirketinde bir E-8C’ye dönüşeceği vakitten önce birkaç kez el değiştiren uçak, E-8C için gerekli değişiklerin yapılmasından sonra Mart 1996’da Robins Hava Üssü’ne  ABD Hava Kuvvetleri bünyesinde askeri bir uçak olarak teker koymuştu.

Kosova Savaşı’nda aktif görev üstelenen E-8C, 1999 yılının Şubat ve Haziran ayları arasında, Sırbistan’a yönelik operasyonlarda 1.000’den fazla uçuş saati ve yüzde 94,5’lik bir görev etkinliğine ulaşmıştı. Joint STARS uçaklarının emekliye ayrılmasıyla beraber, uydular, askeri uçaklar, kara kuvvetleri ve yönetim kademeleri arasında emir komuta zinciri arası ve istihbari bilgi akışını sağlamak üzere İleri Düzey Muharebe Yönetim Sistemi Ailesi (ABMS)  projesi kapsamındaki platformlar görev alacak.

ABD Hava Kuvvetleri’ ne ait 92-3289 kuyruk numaralı E-8C JSTARS, depolanmak üzere 11 Şubat’ta Arizona’daki Davis-Monthan Hava Kuvvetleri Üssü’ne varıyor

ABD’li havacılık ve savunma sanayi şirketi Northrop Grumman tarafından üretilen, Boeing 707-300 serisi ticari uçak gövdesi üzerinden geliştirilen E-8C’ler, havadan muharebe yönetimi, komuta ve kontrol, istihbarat, gözetleme ve keşif platformudur. E-8C, Yaklaşık olarak 50.000 kilometrekarelik alanı kapsayabilmektedir ve 120 derecelik görüş alanına sahiptir. Yakıt ikmali yapmadan 9 saatlik görev uçuşu yapabilen E-8C, göreve göre 4 mürettebat, 18 uzman personel ile uçuş gerçekleştirebilmektedir.

 

 

Kaynak: DefenceTürk

ABD Ulusal Hava Muhafızları, E-8C JSTARS HEİK uçaklarını emekliye ayırıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum