STM’nin İnsansız Su Altı Aracı 2024’te ortaya çıkacak!

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, IDEF’23 fuarında Defence Turk’e su altı sistemleri konusunda açıklamalarda bulundu. Minimalist yaklaşımı ve maliyet etkinliğiyle öne çıkan STM500 denizaltı tasarımı hakkında Güleryüz şu ifadelerde bulundu:

“Ben her zaman bundan bahsediyorum, STM500 benim kendim için de STM için de, bana sorarsanız Türkiye’de askeri denizcilik için de gerçekten en heyecan veririci proje. Dünyada kendi denizaltısını tasarlayıp üreten ülke sayısı gerçekten çok az, çok önemli bir yetkinlik. Bunu inşallah STM500 ile beraber kazanıyor olacağız. Bütün bu faaliyetlerin yanında şunu da kabul etmek lazım, Türkiye’de daha önce denizaltı konusunda bilgi olan ekip sınırlı, deniz kuvvetlerinden özellikle bu işleri yapmış arkdaşlarla biz bu faaliyetleri yürütüyoruz.

Bir taraftan Pakistan ile modernizasyon yapıyoruz, Reis sınıfının inşasına destek veriyoruz, Preveze’yi modernize ediyoruz ama kalan bütün zamanımızı STM500’ün tasarımının detaylandırılması, sonlandırılmasına ayırıyoruz. Mukavemet testi üretimine başladık, orada biz şunu da ispatlamak istedik açıkçası, Türkiye’de bir denizaltıyı da sivil tersanede üretebileceğimizi de göstermek istiyoruz. O yüzden mukavemet teknesi de özel sektöre ait bir firma tarafından gerçekleştiriliyor. Orada blok entegrasyonlarını inşallah yakında başlayacağız, ona yönelik bir lansman planımız da var onu da gerçekleştireceğiz. Ama bir taraftan STM500’ü projelendirmek için de çok yoğun bir çalışmamız var, şu ana kadar bütün faaliyetler STM öz kaynaklarıyla yürüdü.”

STM500 ile daha önce sergilenen Su Altı İntikal Vasıtası hakkında ADEX 2022’de açıklamalarda bulunan Özgür Güleryüz, aracın insansızlaştırılacağına değinmişti. Güleryüz bu konuda da yeni bilgiler verdi:

“SAT personeli için bir modülümüz de var, yarı otonom olsun istiyoruz. Özellikle İnsansız Su Altı Otonom Araçlar konusunda çok yoğun çalışmalarımız var. STM’nin mevcut yetkinlikleri; Otonom sistemler, su üstü/altı platform tasarımı, sensörler konusundaki yetkinliklerimizi bir araya getirdiğimizde bunu tamamen STM öz kaynakları ve mühendisliğiyle bir araya getirebiliriz. İnşallah 2024 yılı içerisinde tamamen otonom görev icra edebilecek su altı aracımızı da yüzdürüyor olacağız.”

Kaynak: DefenceTürk

STM’nin İnsansız Su Altı Aracı 2024’te ortaya çıkacak! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum