ABD ile F-16 modernizasyonu görüşmeleri olumlu geçiyor

20. Doha Forumu’na katılan Hulusi Akar, Katar-Türk Müşterek Kuvvet Komutanlığı’ndan F-16 modernizasyonu konusunda yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini açıkladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar açıklamasında, “F-16’ların satın alınması ve modernizasyon süreç rutin, ilgili daire başkanlığının Ankara’daki Amerikan Ataşesine gerekli formları doldurmak suretiyle yabancı askerî satışlar kavramı içinde bu FMS dediğimiz satışlar içinde bu ihracat yapıldı. Bundan sonra Amerikalı muhatabımızla yaptığımız konuşmalar oldu. Amerika’nın Savunma Bakanı Austin’le yaptığımız görüşmeler oldu. Bilahare Türkiye’ye iki kez heyet gönderdiler bu heyetler bizim heyetlerimizle görüştüler, konuştular. Heyetler arası görüşmeler gayet olumlu, yapıcı geçti.” ifadelerine yer verdi.

Akar açıklamasına şunları ekledi: “Ve oradaki muhatabımız olan heyet mensupları Amerikalılar buradaki bizim yaptığımız çalışmaların, taleplerin makul, mantıklı olduğunu ve desteklediklerini söylediler. Ancak sürecin tabii kendi çalışmalarını yaptıktan sonra kongre boyutu var, kongreye aktaracaklarını ifade ettiler biz bu çalışmaları takip ediyoruz. Bu çalışma iç çalışmasının, Amerika’nın Savunma Bakanı iç çalışması ve akabinde söz konusu çalışmaya bağlı olarak kongreye yöneltecekleri metni bekliyoruz, onu takip ediyoruz.”

Daha önce İsmail Demir, ABD’den talep edilen modernizasyon projesine izin çıkmaması halinde Türkiye’nin tüm F-16 savaş uçaklarını, Block70 seviyesine getirme kabiliyetine sahip olduğunu açıklamıştı. Bunun sıfır uçak sayısı, modernizasyon kiti sayısı, yedek parça, bakım ekipmanları, potansiyel silah sistemleri vb. şeyler göz önüne alındığında birkaç milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

Türkiye, ödediği para karşılığında mevcut F-16 filosunun genişletilmesi için yeni uçakların alınması ve elimizdeki F-16’ların modernizasyonu bir alternatif olarak değerlendirilebileceğini ifade etmişti. F-16 savaş uçaklarımızın modernize edilmesi için resmî talepte bulunan Türkiye, ABD’nin tavrının olumsuz olması durumunda, içinde bulunduğu tehdit ortamında, güvenliğini sağlayabilmek için zorunlu ve tabiî olarak başka seçenekleri değerlendirmek durumunda kalacağını açıkça belirtmişti.

Kaynak: DefenceTürk

ABD ile F-16 modernizasyonu görüşmeleri olumlu geçiyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum