Polonya’ya M1A1 Abrams ana muharebe tankı teslimatı

Polonya’nın ABD’den 2. el olarak sipariş ettiği M1A1 Abrams ana muharebe tankının ilk partisi Polonya’ya ulaştı

Polonya’nın ABD’den tedarik ettiği M1A1 Abrams ana muharebe tanklarının ilk partisi Polonya’nın Szczecin kentine ulaştı. ABD’den gelen tankları Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak ve üst düzey Leh askeri heyeti karşıladı. Yapılan ilk teslimatın içeriğinde 14 adet M1A1 Abrams tankı ile birlikte M88A2 Hercules aracı mevcut.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, yaptığı konuşmada şu ifadelerde bulundu:

“Geçen yılın Nisan ayında ve bu yılın Ocak ayında, Amerikalı ortağımızla Polonya Ordusu için 366 Abrams tankının satın alınmasına ilişkin iki anlaşma imzaladım. Bugün, ilk Abrams tankları şimdiden Polonya topraklarında. Bu, Polonya Ordusu tarihinde önemli bir gün. Bu, Polonya-Amerikan işbirliği tarihinde önemli bir gün.

Teslimat hızımızı yüksek tuttuk. Teçhizat ve  eğitimli askerlerimiz zaten var. Bu sayede Polonya güvende. Bugün, hem Polonya’nın hem de Kuzey Atlantik İttifakı’nın tüm doğu kanadının güvenliğine hizmet eden Polonya-Amerikan ittifakının gücünü gösteriyoruz.”

Polonya’ya ulaşan Abrams M1A1 ana muharebe tankları ve Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak Görsel: Polonya Savunma Bakanlığı

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasının ardından Polonya, mevcut tank envanterinin bir kısmını Ukrayna’ya devretti. Ukrayna’ya yapılan teslimatların ardından envanterdeki açıkları kapatmayı çalışan Polonya, Güney Kore, ABD ve Alman tanklarını tedarik etmeye başladı. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, ABD ile Polonya hükümetleri arasında Nisan 2022’de 250 adet M1A2 tankı ile Temmuz 2022’de 116 adet ikinci el M1A1 Abrams ana muharebe tankı tedariki için sözleşme imzalandığını belirtmişti. Polonya’nın ilk M1A1 Abrams tankı, geçtiğimiz Mart ayında görüntülenmişti.

Army Recognition tarafından yapılan habere göre 2020 yılı içerisinde ABD Deniz Piyadeleri’nin kullanmakta olduğu yaklaşık 200 adet M1A1 Abrams ana muharebe tankı aktif hizmetten çekilmişti. Polonya’ya M1A1 tedariki bu tanklar tarafından tarafından sağlanacak. Ayrıca Polonya ve Amerika Birleşik Devletleri Savunma Güvenlik İş birliği Ajansı (DSCA) arasında tahmini bedeli 6 milyar dolarlık bir askerî satış anlaşması yapılmıştı.

M1A1 Abrams ana muharebe tankı Görsel: Polonya Savunma BakanlığıPolonya’ya K2 Black Panther tankı teslimatı

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, geçtiğimiz günlerde Güney Kore’den tedarik edilen K2 Black Panther ana muharebe tankının yeni partisinin ülkeye ulaştığını duyurdu. Polonya’ya ulaşan bu dördüncü partide 6 adet K2 tankı mevcut. Yapılan bu teslimatla birlikte Polonya Kara Kuvvetleri’nin envanterinde toplam 28 adet K2 ana muharebe tankı olmuş oldu.

Polonya’ya ulaşan yeni 6 tank, 20. Mekanize Tugayına teslim edilecek. Polonya ilk partiyi Aralık 2022’de, ikinci partiyi Mart 2023 ve üçüncü partiyi de Mayıs 2023’de teslim almıştı. Bakan Błaszczak,1. teslimatta 10 adet K2 Black Panther tankı ile birlikte 24 adet K9 kundağı motorlu obüsün ülkeye ulaştığını açıklamıştı. Yapılan 2. teslimatta ise 12 adet K9 obüsü ve 5 adet K2 Black Panther tankı Polonya’ya ulaşmıştı.

Kaynak: DefenceTürk

Polonya’ya M1A1 Abrams ana muharebe tankı teslimatı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum