Güney Kore ilk Chungnam sınıfı fırkateynini denize indirdi

Hyundai Heavy Industries, Güney Kore için inşa ettiği Chungnam sınıfı FFX Batch III fırkateyninin ilkini denize indirdi.

Hyundai Heavy Industries (HHI), Güney Kore Donanması için inşa ettiği Chungnam sınıfı FFX Batch III fırkateyninin ilkini denize indirdi. Naval News’in yaptığı habere göre tören 10 Nisan’da HHI’nin Ulsan tersanesinde gerçekleşti. Sınıfının ilk gemisi olan ROKS Chungnam (FFG-828) önceki FFX serisi gemilerinden farklı özelliklere sahip olacak.

Güney Kore Donanması FFX programı kapsamında 3 kademede programı devam ettirdi. Bahse konu programlarda gelişmeler şu şekildedir:

FFX Batch I (Incheon sınıfı) programı kapsamında hizmete 6 adet gemiyi hizmete aldı. Bunlardan ilk 3 tanesi (FFG-811, FFG-812, FFG-813) HHI tarafından inşa edildi. Diğer 3 gemi ise K Shipbuilding (eski ismi ile STX) tarafından inşa edildi.

FFX Batch 1 (Incheon sınıfı) fırkateyn

FFX Batch I programının başarı ile tamamlanmasının ardından FFX Batch II (Daegu sınıfı) programı başlatıldı ve 8 geminin inşa edilmesi planlandı. Bir önceki programdan farklı olarak geminin gövdesinde ciddi tasarım ve yapısal değişliğe gidildi. Bu sınıfın 4 gemisinin inşası DSME’ye (eski adıyla Daewoo Shipbulding) kalan 4 geminin inşası ise HHI’a verildi.

Açık kaynaklardan edinilen bilgilere göre bu gemilerin son durumu şu şekildedir:

  • FFG-818 ROKS Daegu 6 Mart 2018’de Güney Kore Donanması’nın envanterine katıldı.
  • FFG-819 ROKS Gyeongnam 4 Ocak 2021’de Güney Kore Donanması’nın envanterine katıldı.
  • FFG-821 ROKS Seul 11 Kasım 2019’da denize indirildi. 
  • FFG-822 ROKS Donghae 10 Kasım 2021’de Güney Kore Donanması’nın envanterine katıldı.
  • FFG-823 ROKS Daejeon 3 Mayıs 2021’de denize indirildi.
  • FFG-825 ROKS Pohang Eylül 2021’de denize indirildi.
  • FFG-826 ROKS Cheonan Kasım 2021’de denize indirildi.
  • FFG-827 ROKS Chuncheon ise hala yapım aşamasındadır.

Öndeki FFX Batch 2 (Daegu sınıfı) fırkateyn arkadaki FFX Batch 1 (Incheon sınıfı) fırkateyn

FFX Batch III (Chungnam sınıfı) programı kapsamında ise 6 geminin inşa edilmesi planlanıyor. Güney Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi’nin (DAPA) geçen yıl yaptığı açıklamada gemilerin 2023 ile 2027 yılları arasında hizmete alınması planlanıyor.

FFX Batch III programının yalnızca birinci gemisi HHI tarafından inşa edilecek. 2.,3.,4’üncü gemiler SK Oceanplant tarafından inşa edilecek. 5. ve 6’ıncı gemileri kimin inşa edeceği ise henüz belirli değil. Ayrıca Doğu Asya kültüründe 4 rakamı genellikle talihsizlikle ilişkilendirildiği için “FFG-834” numaralandırılması gemi sınıflandırılmasında kullanılmayacak.

FFX Batch 2 (Daegu sınıfı) fırkateyn

Naval News’in haberine göre Chungnam sınıfı fırkateynler ile FFX programından çok farklı ve yeni sistemlere geçiş yapılmış olunacak. Bu konuda şu ifadelere yer verilmekte:

“Chungnam sınıfı fırkateynler öncekilere kıyasla çeşitli teknolojik ilerlemelere sahip olacak. Bunlardan biri, genellikle yerel olarak “yarı AEGIS” sistemi olarak adlandırılan “entegre direk”. Bu direk, dört dizili AESA (Aktif-Elektronik Taramalı Radar), gelişmiş IRST (Kızılötesi Arama ve Takip) ve EOTS (Elektro Optik Takip Sistemi) gibi çok sayıda gelişmiş teknolojiyi içermekte.

Bu sistemler ise geminin gelen tehditleri daha iyi tespit etmesine ve yoğun deniz savaş senaryolarında kendisini korumasına yardımcı olmaktadır. Özellikle Chungnam sınıfı fırkateynler, ROK Donanması’nda LIG Nex1’den yerli bir CIWS-II koruma sistemi ile donatılan ilk fırkateynlerdir.”

FFG-828 Suya İndirme Töreni

FFX Batch III (Chungnam sınıfı) 129 m uzunluğunda, 14,8 m genişliğinde olacak ve tam yükte 4.300 ton ağırlıkta olacak. Gemide 16 hücreli Kore Dikey Fırlatma Sistemi (KVLS) olacak. Gemide baş topu olarak 127mm MK 45 topu kullanılacak. Gemide tahrik sistemi olarak ise Rolls-Royce MT30 gaz türbini ve CODLOG tahrik sistemi kullanılacak. Bu sayede gemi azami 30 knot hıza erişebilecek.

Kaynak: DefenceTürk

Güney Kore ilk Chungnam sınıfı fırkateynini denize indirdi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum