Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, Rusça açıklama yaptı. Zelensky açıklamasında, Ukrayna’nın Rusya için tehdit oluşturmadığını Rusya Federasyonu vatandaşlarına söyledi. Zelensky konuşmasında Putin ile telefon görüşmesi yapmak istediğini ancak sonuçsuz bir girişim olarak sonuçlandığını ifade ederek Rusya’nın 200 bin askerle Ukrayna sınırında konuşlandığını söyledi. Ukrayna ile Rusya’nın 200 bin km sınıra sahip olduğunun belirten Zelensky Ukrayna halkının ve Ukrayna hükümetinin barış istediğini ve bu yönde çabaladığını söyledi. Zelensky buna karşın Rusya’nın bölgedeki birliklere “ilerleme” yönünde emir verdiğini de söyledi. Tam bu saatlerde ise Rusya, hava trafik kontrolü güvenlik nedeniyle Ukrayna ile sınır hattındaki hava sahasını kapattı.
ABD Hava Kuvvetleri bağlısı yüksek irtifa (HALE) insansız keşif ve gözetleme hava aracı olan RQ-4B Global Hawk ve RC-135W stratejik keşif uçağı Ukrayna hava sahasında istihbarat, gözetleme ve keşif uçuşları gerçekleştiriyor. Amerikan hava araçlarının yanı sıra Birleşik Krallık Kraliyet Hava Kuvvetleri bağlısı RC-135W keşif uçağı da bölge uçuş gerçekleştirdi. Amerikan ve İngiliz hava araçları son zamanlarda yoğun şekilde Ukrayna sınırındaki Rus hareketliliğine yönelik uçuş icra etmeye devam ediyor. ABD Başkan Biden, Rusya’nın hareketliliği karşısında Ukrayna ile istihbarat paylaşılacağını açıklamıştı.
Görsel: @L_Team10
Rusya Devlet Başkan’ı Vladimir Vladimiroviç Putin 22 Şubat 2022’de yaptığı açıklamalarda Ukrayna’daki ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıdığını açıkladı. Bu “Cumhuriyetlerin” tanınmasından sonra Rusya, Donbass bölgesinde Rus barış gücü konuşlandırmaya başladı. Aktarıldığı üzere Rus Ordusu, Moskova’nın bağımsız devletler olarak tanıdığı doğu Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgelerine hareket etmeye devam ediyor.
23 Şubat 2022 Tarihli Uçuşlar
Vladimir Putin’in 22 Şubat 2022’de, Kremlin Sarayı’ndan yaptığı canlı yayında Rusya ve Ukrayna’nın tarihi birlikteliğinden başlayarak günümüze kadar uzanan gelişmeler hakkında uzunca bir konuşma yaptı. Putin, günümüzdeki Ukrayna topraklarının SSCB zamanında verilen topraklar olduğunu ve Ukrayna’nın aslında Lenin tarafından inşa edildiği, o dönemde büyük imtiyazlar tanındığını belirtti. Bu politikanın amacı ise Bolşeviklerin güç toplama ihtiyacından dolayı olduğunu vurguladı. Tarihi birlikteliğe vurgu yaparak iki ülkenin ortak çıkarlarının üstün olduğuna değindi.
SSCB’nin dağılmasının ardından birliğe ait olan borçların tüm ülkelerin ekonomik durumuna göre paylaştırıldığını ancak o dönemde bağımsızlığını yeni kazanan, komünist ekonomiden kapitalist ekonomiye geçişte iyice zayıflayan ülkelerin Sovyetler Birliği’nin borcunu ödemek bir yana dursun o dönemde Rusya’dan ekonomik yardım aldıklarını dile getirdi. SSCB borçlarını ise birliğin mirasçısı olan Rusya’nın 2017 yılına kadar ödediğini belirtti. Ekonomik olarak Ukrayna’nın yeteri kadar gelişemediğini ve Rusya-Ukrayna arasındaki ticaret hacminin Ukrayna-AB arasındakinden daha büyük olduğunun altını çizerek anlattı.
“Rusya desteği olmadan Ukrayna güçlü olamaz”
Putin,1991 yılından beri Ukrayna’nın istikrarlı bir ülke olmadığının altını çizdi. Ukrayna devlet kurumlarının yolsuzlukla suçladı. Ukrayna’da ekonominin çok kötü olduğunu ve vatandaşlarının neredeyse yarısının yurtdışında yaşamaya başladığını vurguladı. Üretimin birçok alanda durduğunu söyledi. Ukrayna’nın batılı devletlerin kuklası haline geldiğini belirtti. Ukrayna devletini ve halkını küçümseyen bu açıklamalar daha sonra Ukrayna’da tepkiye neden oldu.
Ukrayna’nın nükleer silahları ve taşıyıcılarının olduğunu bunun bir tehdit olduğunu söyledi. Batılı devletler Ukrayna’ya askeri ekipman ve eğitim desteği vermiştir. NATO ülkelerinin birliklerinin Ukrayna’da bulunduğunu ve 20 binden fazla yabancı askerin Ukrayna’da konuşlandığı hakkında bilgilerin ellerinde olduğunu belirtti. NATO Ukrayna’ya yerleşti . ABD böyle bir altyapıyı daha önce kırımda kurmak istediğini ancak Sivastapol halkı karşı çıktığını belirtti. Ukrayna anayasasının 17. Maddesine göre yabancı askerlerin Ukrayna topraklarında konuşlanmasını yasaklıyor bu madde ihlal edildiğini belirtti. AB güvenlik tüzüğüne göre bir ülkenin kendi güvenlik tedbirleri bir başka ülkeye tehdit oluşturmaması gerektiğini hatırlattı.
Verilen sözler tutulmadı
1990’lı yıllarda Almanyalar birleşince Sovyetler Birliği’ne şu sözler verildi idari ve kolluk kuvvetlerinin 1cm konum değiştirmeyecekti bu güvenceler verildiğini belirten Putin, Orta Avrupa ve Doğu Avrupa ülkelerinin NATO’ya katılımı gerçekleşti. Rusya verdiği sözleri tuttu ve hatta AGİT’e katıldı. NATO doğuya doğru genişledi sözünü tutmadı. Rusya’nın sınırlarına yaklaşıyorlar bu yüzden güvenlik krizindeyiz ortak güven kayboldu, Rusya’ya karşı çok taraflı tehdit var açıklamasında bulundu.
Rusya’nın 3 ana önerisi olduğunu belirtti:
1) NATO doğuya doğru genişlememeli,
2) Rusya sınırına yakın saldırı ekipmanlarının konuşlanmamalı,
3) 1997 Rusya-NATO ilkelerine uyulması gerektiğini belirtti.
Bu öneriler reddedildi sürekli aynı sözler söylendi ve yaptırımla tehdit edildi. Amaçlarının Ukrayna’nın gelişmesi değil halihazırda bulunan Rusya düşmanlığı olduğunu belirtti.
Donetsk ve Luhansk
Donetsk ve Luhansk’ta ayrılıkçı Ruslar yaşamaktaydı. Yaşanan iç sorunlar ve savaş tehlikesi gibi nedenlerden dolayı protestolar başladı ve 2014 yılında bağımsızlıklarını ilan ettiler. Halihazırda bu bölgeler Ukrayna’dan kopmuş özerk bölgelerdi. Bu bölgedeki ateşkes ilan edilmesine rağmen çatışmalar devam etmekteydi. Bugün yaşanan krizde Ukrayna-Rusya arasında kalan Donetsk Halk Cumhuriyetini ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin egemenliklerini Rusya resmen tanıdı. Rusya, bu kararı almada geç kaldıklarını ve ilişkileri güçlendirileceklerini açıkladı. Çatışmanın eksik olmadığı bu bölgede yaşayanlar Rusya’nın iç kesimlerine yerleştirildi. Bölgeye güvenlik önlemi adı altında askeri gücünü gönderdi. Avrupa ülkeleri karşı atak olarak Donetsk, Luhansk ve Rusya’da bulunan bazı bankalara yaptırım getirdi.
Kaynak: DefenceTürk
Zelensky Rusça açıklama yaptı, Rusya hava sahasını kapattı Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz