İsveç, Ukrayna’ya 5 bin AT4 tanksavar silahı verecek

İsveç, Ukrayna’ya 5.000 adet AT4 tanksavar sistemi tedarik edecek.

İsveç Savunma Bakanlığı’nın 27 Şubat 2022 tarihinde yayınladığı bilgilere göre İsveç, Ukrayna’ya 135.000 adet kumanya, 5.000 adet kask, 5.000 adet hücum yeleği plakası ve 5.000 adet tanksavar sistemi olmak üzere askeri teçhizat ve silah gönderecek. Bağımsız araştırmacı Hugo Kaaman tarafından yapılan paylaşımda ise İsveç’in Ukrayna’ya teslim edeceği tanksavar silahlarının İsveç merkezli Saab tarafından üretilen AT4 tanksavar sistemi olacağı aktarıldı.

Avrupa’daki birçok ülke, Ukrayna’nın Rus Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmesinden sonra Ukrayna’ya askeri teçhizat ve silah tedarik etmeye devam ediyor. Bu bağlamda 19 Avrupa ülkesi, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna’ya şimdiden milyonlarca dolar değerinde askeri teçhizat ve silah gönderdi.

26 Şubat 2022 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın savunmasına acil destek için 350 milyon dolara kadar ek yardım yapılacağını duyurdu. Bu ek yardım, Amerika Birleşik Devletleri’nin geçtiğimiz yıl Ukrayna’ya taahhüt ettiği toplam güvenlik yardımını 1 milyar doların üzerine çıkardı. Duyurulan paket, Ukrayna’nın hava indirme ve diğer saldırılara karşı koymasına yardımcı olmak için daha fazla ölümcül silah yardımını içermekte.

ABD tarafından gönderilen Javelin’lerin yüklendiği Ukrayna’ya ait askeri kamyonlar (Görsel: Matthew VanDyke)

27 Şubat 2022 tarihinde ise Kanada, Ukrayna’ya kask, vücut zırhı, gaz maskeleri ve gece görüş teçhizatı dahil olmak üzere en az 25 milyon dolarlık ölümcül olmayan ek askeri yardım gönderildiğini duyurdu. Ayrıca Army Recognition tarafından 25 Ocak 2022’de aktarıldığına göre Kanada, 2016 yılında Kürtlere teslim edilmesi planlanan küçük silahların ve tanksavarların Ukrayna’ya teslim edilebileceğini açıkladı.

AT4 Tanksavar Sistemi

AT4, İsveç merkezli Saab şirketi tarafından geliştirilen ve üretilen 84 mm’lik güdümsüz, insan tarafından taşınabilir, tek kullanımlık, geri tepmesiz bir tanksavar sistemidir. Silah, piyade birimlerine hafif zırhlı araçları ve tahkimatları yok etme olanağı sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Tek kullanımlık bir silah olan AT4, yeniden doldurulamamaktadır. AT4’ün kullanımı için çok az eğitim gerekmektedir ve kullanımı oldukça basittir. 300 ila 500 metrelik atış menzili olan AT-4, 420 mm kalınlığında zırhı delebilmektedir. Bu kapsamda sisteme çıkarılabilir bir armatür üzerine optik gece görüşü takılabilmektedir.

AT4

Kaynak: DefenceTürk

İsveç, Ukrayna’ya 5 bin AT4 tanksavar silahı verecek Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum