Çekya, L-159 hafif taarruz uçaklarını Ukrayna’ya transfer edebilir

Çekya Devlet Başkanı Petr Pavel, Çekya’nın Ukrayna’ya L-159 hafif taarruz uçağının tedarikini düşünebileceklerini ifade etti.

Çekya Devlet Başkanı Petr Pavel, Çek devlet radyosuna verdiği röportajda, Ukrayna ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çekya’nın Ukrayna’ya L-159 hafif taarruz uçağının tedarikini düşünebileceklerini ifade eden Pavel, “Belki Ukrayna’ya, yeniden silahlanmaları konusunda belirli bir görüş ve perspektif içinde L-159 jetlerimizi verip veremeyeceğimizi düşünebiliriz” dedi.

Petr Pavel konuşmasının devamında şu ifadelerde bulundu:

“Bu jetler (L-159’lar) doğrudan hava destek uçağı olarak yapacakları bir karşı saldırıda Ukrayna’ya önemli ölçüde yardımcı olabilir. Batılı devletler modern savaş uçakları sağlama konusunda çekingen davranıyorlar, çünkü bunların kullanıma hazırlanması uzun sürüyor. Bu savaş uçakları özel sistemler içeriyor ve Batılı ülkeler bu sistemlerin Rusya’nın eline geçmesinden çekiniyorlar. Fakat müzakereler devam ediyor.

Ukrayna için belirleyici faktör, yeterli zırhlı teçhizat ve mühimmat sağlanması. Ukrayna’da eksik olan şey bu, çünkü savaşın belirleyici kısmı karada olacak. Çekya, Ukrayna’ya bugüne kadar 100 tank,100 zırhlı araç ve çok sayıda mühimmat sağladı. Nispeten çok fazla füzeye sahip 2 adet KUB hava savunma savunma sistemi de şu anda teslimat aşamasında. Ukrayna, bu tür teknolojiler için eğitilmiş askerlere sahip olduğunda bu sistemleri hemen kullanabilecek.”

Çek Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan L-159 hafif taarruz uçağı Görsel: Wikimedia Commons

Çek Hava Kuvvetleri’nin envanterinde şu anda 16 adet L-159 hafif taarruz uçağı bulunuyor. Çek şirketi Aero Vodochody, Ocak 2023’ün sonunda Çekya’nın envanterinde bulunan L-159 hafif taarruz uçaklarının modernizasyonu kapsamında sonuncu uçağı da Çek Hava Kuvvetleri’ne teslim etmişti.

Eylül 2020’de başlayan modernizasyon süreci neticesinde 16 adet L-159 hafif taarruz uçağı modernize edildi. Modernize edilen uçaklar, Çekya’nın Čáslav kasabasında yakınlarındaki 21. Taktik Hava Kuvvetleri Üssü’ne konuşlandırılmıştı.

Precribed Peroidic 16 (PP 16) olarak bilinen revizyon, kokpit enstrümanları ve aviyonikler dahil olmak üzere uçağın tüm parçalarının incelenmesini ve test edilmesini içeriyor. Yenileme çalışmalarına ek olarak, PP16 bir gece görüş gözlüğü özelliği ve yeni elektronik yedek ekranının ve diğer geliştirmelerin eklenmesini içeriyor.

L-159 hafif taarruz uçağı (Görsel: Defence Express)L-159 hafif taarruz uçağı

Aero L-159 hafif taarruz uçağı, Çek şirketi Aero Vodochody tarafından 1993 yılından itibaren geliştirilmeye başlandı. 1997’de ilk uçuşunu gerçekleştiren L-159, 2000 yılında Çekya’nın envanterine girdi. Uçak, tek koltuklu L-159A ve çift koltuklu L-159B olarak geliştirilmeye devam edildi. L-159, Aero L-59 Albatros’ın geliştirilmesiyle oluşturulmuştur.

Silah seti hem güdümsüz hem de güdümlü hava bombalarını içeriyor. AIM-9 Sidewinder havadan havaya füzesi ve AGM-65 Maverick havadan kara füzesini taşıyabilmektedir. L-159 şu anda Çekya ile birlikte Irak Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunuyor. Çek Hava Kuvvetleri’nin envanterinde, 16 adet L-159A ve 8 adet iki koltuklu savaş eğitimi L-159T1 ve L-159T2 var.

Kaynak: DefenceTürk

Çekya, L-159 hafif taarruz uçaklarını Ukrayna’ya transfer edebilir Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum