Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
Cumhuriyet’in 100. yılında fırlatılması planlanan TÜRKSAT 6A’nın ısıl vakum testleri başladı.
Cumhuriyet’in 100. yılında fırlatılması planlanan TÜRKSAT 6A’nın uzayda maruz kalacağı vakum ve sıcaklık ortamını simüle eden ve 1 ay sürecek olan ısıl vakum testleri başladı. Ek olarak TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal TÜBİTAK UZAY’ı ziyaret ziyaret ederek test çalışmalarını yerinde inceledi. Ziyaret sırasında Mandal’a hem TÜRKSAT 6A hem de uçuş modeli testleri devam eden İMECE hakkında bilgilendirme yapıldı.
Cumhuriyet’in 100. yılında İMECE ve TÜRKSAT 6A uyduları fırlatılacak
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır; TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde yer alan yüksek çözünürlüklü gözetleme uydusu İMECE ve ilk milli haberleşeme uydusu TÜRKSAT 6A’nın mühendislerini ve teknisyenlerini ziyaret etmişti. Bakan Yardımcısı Kacır; “Cumhuriyetin 100.yılında iki millî uyduyu uzaya göndereceğiz.” ifadelerinde bulunarak İMECE ve TÜRKSAT 6A uydularının 2023 yılında fırlatılacaklarını belirtmişti.
TUSAŞ USET Merkezi ziyaretinde TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç katılım sağlamıştı. Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç hesabından yaptığı paylaşımda “Her alanda yerli ve millî ürünlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Yüksek teknolojiye sahip TÜRKSAT 6A uydumuzu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Mehmet Fatih Kacır ile inceledik. Ülkemiz adına gururlandık.” ifadelerinde bulunmuştu.
Türkiye’nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusunun geliştirilmesi ve TÜRKSAT A.Ş.’nin uydu ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacı ile başlatılan TÜRKSAT 6A Projesi’nde TÜBİTAK ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı fon sağlayıcı kurumlar olarak yer alırken, TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY, ASELSAN ve CTECH firmaları yüklenici olarak görev yapıyor. TÜBİTAK KAMAG 1007 mevzuatına göre yürütülen projede uydunun son kullanıcısı olarak ise TÜRKSAT A.Ş. yer alıyor.
Mevcut durumda, TUSAŞ sorumluluğunda bulunan Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli’ni (IYYM) 2018’de başarılı bir şekilde tamamladı. Mühendislik Modeli’ne ilişkin sorumluğundaki yapısal, ısıl kontrol ve kimyasal alt sistemlerin üretim, entegrasyon ve test faaliyetlerini de 2019 yılı içerisinde tamamlayan TUSAŞ uzaya gönderilecek Uçuş Modeli’ndeki (UM) görev tanımında yer alan üretimlerinde de sona gelmiş durumda.
Kaynak: DefenceTürk
TÜRKSAT 6A’nın ısıl vakum testleri başladı Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz