AS 532 Cougar helikopteri ASELSAN CATS ile sergilendi

Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından aktif olarak kullanılan AS 532 Cougar genel maksat helikopteri, Samsun’da düzenlenen TEKNOFEST 2022’de ASELSAN CATS Elektro Optik sistemi ile sergilendi.

CATS, daha önce TEKNOFEST 2021’de Bayraktar TB2, AKINCI TİHA ve ANKA-S üzerinde sergilenmişti. Seri üretimi başlayan ve devam eden CATS, aktif olarak Bayraktar TB2 ve ANKA-S SİHA’larda kullanılmaktadır.

ASELSAN aynı zamanda genel maksat helikopterlerine yönelik R-400D Elektro Optik sistemi için çalışmalarını sürdürmektedir. EFES-2022 Birleşik Müşterek Fiilî Atışlı Arazi Tatbikatı sırasında Defence Turk tarafından  TUSAŞ T625 GÖKBEY genel maksat helikopterinde R-400D Elektro Optik sisteminin kullanılmasının planlandığı bilgisi edinilmişti. ASELSAN tarafından geliştirilen ASELFLIR R-400D, genel maksat helikopterlerinin her türlü görev konseptine ve sensör ihtiyaçlarına uygun, özgün bir elektro-optik sistemi olarak öne çıkıyor.

CATS üzerinde yapılan iyileştirmeler

CATS’de özellikle optik yapısında ve stabilizasyon sisteminde yapılan iyileştirmeler ile hem kızılötesi hem de görünür dalga boyundaki görüntülerde dinamik olarak ciddi bir iyileşme sağlanmıştı. Stabilizasyon sisteminde yapılan iyileştirmeler ile birlikte hem platform kaynaklı bozucu etkilere hem de çevresel bozucu etkilere (akışkanların indüklediği titreşimler gibi) karşı dinamik olarak daha iyi bir stabilizasyon performansı elde edilmişti.

Bayraktar TB2 üzerinde ASELSAN CATS

Bu alanlarda yapılan geliştirmeler sonucunda ASELSAN CATS, yabancı muadillerine kıyasla; özellikle ABD’li rakibine karşı görüntü performansı konusunda daha iyi sonuç ortaya koymuştu. Ayrıca Lazer İşaretleme Modülü’ndeki iyileştirmeler sayesinde CATS, 20 kilometreden işaretlenen bir hedefi başarı ile vurabilecek performansa ulaştı. Bu gelişme özellikle insansız sistemlerin CATS ile çok daha uzak mesafelerden hem kendi taşıdıkları mühimmatlar (MAM-T vb.) hem de diğer platformlardan ateşlenebilecek mühimmatlar (TRG-230 vb.) için işaretleme yapılabilmesini sağlayacak.

Yeni nesil CATS yolda

T.C Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, A Haber yayınında ASELSAN tarafından geliştirilen CATS ile ilgili de açıklamalarda bulunan Demir, yeni nesil CATS’in bir kaç sene içerisinde kullanılacağını aktarmıştı. Demir,

“CATS’lerin yeni nesilleri yolda. Çalışmalar devam ediyor. Bir kaç sene içerisinde çok daha gelişmiş ürünler ortaya çıkacak. Yeni CATS’ler çok daha hafif, hassas, yüksek görüntü kalitesine sahip ve etkili olacak.”

ifadelerinde bulunmuştu.

ASELSAN CATS

ASELSAN tarafından geliştirilen CATS; İHA, helikopterler ve uçaklar dahil sabit kanatlı veya döner kanatlı hava platformları için yüksek performanslı bir elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemidir.

Kanada, Türkiye’nin 9 Ekim 2019 tarihinde Suriye’de terör koridorunun oluşmasını engellemek amacıyla başlattığı “Barış Pınarı Harekâtı” nedeniyle uygulamaya koyduğu silah ambargosunu süresiz Nisan 2020’de süresiz uzattığını açıklamıştı. Haziran 2020’de çeşitli diplomatik girişimlerin ardından İHA’larda kullanılan elektro optik sistemlere yönelik ambargo kaldırılmıştı.

Ancak Bayraktar TB2’lerin Azerbaycan tarafından Ermenistan’a karşı işgal altındaki toprakların kurtarılması için kullanılmasının ardından Kanada yeniden ambargo kararı aldı. Kanadalı Wescam’in ANKA ve Bayraktar TB2’lerde kullanılan MX-15D sistemine ambargo uygulanmasının ardından yerli CATS kameralarının seri üretime geçeceği duyurulmuştu.

Kaynak: DefenceTürk

AS 532 Cougar helikopteri ASELSAN CATS ile sergilendi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum