ABD, Polonya’ya F-22 savaş uçağı konuşlandırdı

ABD, Polonya Łask’da bulunan 32. Taktik Hava Üssü’ne F-22 savaş uçağı konuşlandırdı.

ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı 12 adet F-22 Raptor savaş uçağı, 4 Ağustos 2022’de NATO Air Shielding görevini desteklemek için Polonya’nın Łask kentindeki 32. Taktik Hava Üssü’ne konuşlandırıldı. Bu kapsamda uçaklar Alaska’da bulunan 90. Avcı Filosuna bağlı.

Konuşlandırılan uçaklar, NATO’nun toplu savunma duruşunu güçlendirme planının bir parçası olarak, 2 Mayıs 2022’de operasyona girişlerinden bu yana koalisyonun hava polisliği görevini yürüten Vermont Ulusal Hava Muhafızları’nın 158. Savaş Uçağı Kanadı’ndan devralacak.

F-22 Raptor

158. Savaş Uçağı Kanadı’na bağlı F-35 savaş uçakları, NATO’nun Doğu kanadındaki gelişmiş hava polisliği misyonunu desteklemek için Almanya’daki Spangdahlem Hava Üssü’nde konuşlanmışlardı. Army Recognition tarafından da aktarıldığı üzere 3 aylık rotasyonel konuşlanmalarını tamamlayan uçaklar Ağustos ayının başında Vermont’a geri dönmüştü.

Air Shielding görevi, NATO ittifakının Doğu Kanadı boyunca hava ve füze savunma duruşunu artırmak için başlatılmıştır. Görev tamamen müttefik topraklarını ve halklarını korumak için başlatılan bir savunma görevidir. Ek olarak İngiltere, 6 adet F-15E savaş uçağını Polonya’daki Łask Hava Üssü’ne konuşlandıracak ve ABD’nin NATO Air Shielding görevine yaptığı katkıya geçici olarak destek sağlayacak.

Türk F-16’ları da NATO Misyonu kapsamında Polonya’da konuşlanmıştı

T.C. Milli Savunma Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada,

Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza ait uçaklar, “Geliştirilmiş Hava Polisliği” görevini icra etmek üzere Polonya’nın Malbork Hava Üssü’ne ulaştı. Polonya görevi 15 Eylül 2021 tarihine kadar devam edecek.

ifadelerine yer verilmişti.

NATO Müttefik Hava Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada Balıkesir, Bandırma 6. Ana Jet Üssü’nden kalkan dört adet Türk Hava Kuvvetleri bağlısı F-16 savaş uçağının 6 Temmuz 2021 Salı günü Polonya’daki Malbork Hava Üssü’ne ulaştığı belirtilmişti. Eylül 2021 ortalarına kadar 80 kişilik Türk Hava Kuvvetleri birliği, NATO’nun bölgedeki Hava Polisliği misyonunu desteklemek için Malbork Hava Üssü’nde konuşlanmıştı.

NATO açıklamasında Türk Hava Kuvvetleri’nin bölgedeki NATO Hava Polisliği’ne ikinci kez savaş uçağı katkısı sunduğu belirtilirken ve Polonya’nın Malbork kentine ilk kez konuşlanma gerçekleştirildiği vurgulanmıştı.

Kaynak: DefenceTürk

ABD, Polonya’ya F-22 savaş uçağı konuşlandırdı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum