Rusya’dan RS-28 Sarmat ICBM testi

Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri, RS-28 Sarmat kıtalararası balistik füzesinin (ICBM) atış testinin gerçekleştirildiğini açıkladı. 

Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri Komutanı General Sergei Karakayev, Askeri Konsey Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, RS-28 Sarmat silo tabanlı kıtalararası balistik füzenin (ICBM) başarılı uçuş testleri gerçekleştirdiğini belirtti.

Karakayev,

“Stratejik Füze Gücü’nün gelişmiş füze sistemleri ile yeniden silahlandırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Sarmat füze sisteminin uçuş testleri başarıyla gerçekleştirildi. Yars kara mobil füze sistemi, Plesetsk eyaletinin uzay üssünü test ederken yaptığı fırlatmalarda da yeteneklerini kanıtladı”

dedi.

20 Nisan 2022(Görsel: Rusya Savunma Bakanlığı)

Sarmat ICBM, 1 Mart 2018’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından açıklanan 6 yeni stratejik silah sistemlerinden biridir. Ayrıca  Rusya Federasyonu’nun 2020 yılı ve sonrası hedeflerinden birisi de RS-28 Sarmat (Satan 2) füzesinin, kademeli olarak R-36M (Satan) füzelerinin yerini almasıdır. Tam donanımlı atış testleri sonucunda seri üretimi yapılacak füzelerin muhafazası için eski kıtalararası balistik füzelerden arındırılmış olan silolarda konuşlandırılacak. Bu bağlamda 2013 yılında Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri, silolara ek koruma sağlayacak çalışmalara başlamıştı.

RS-28 Sarmat (NATO Kodu: SS-X-29 veya SS-X-30) sıvı yakıtlı, çoklu termonükleer başlığa sahip kıtalararası balistik bir füzedir. Army Recognition tarafından da aktarıldığı üzere füze, 2009 yılından bu yana Makeyev Rocket Design Bureau tarafından geliştirilmektedir. Rusya envanterinde bulunan R-36M Satan füzelerinin yerini alması amaçlanıyor.

 

RS-28 Sarmat – Satan 2

Çeşitli kaynaklara göre, RS-28, 6 km’ye irtifaya kadar gelen bomba ve seyir füzesi gibi hedefleri kinetik olarak imha ederek düşmanların ilk saldırı avantajını ortadan kaldırmak için tasarlanmış “Mozyr” aktif koruma sistemi ile donatılacak. RS-28 füze projesine kaynak ayıran Rusya, bu sistemin sayısını kademeli olarak arttıracak ve ordu bünyesinde aktif kullanımda bulunduracak.

Kaynak: DefenceTürk

Rusya’dan RS-28 Sarmat ICBM testi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum