Sırbistan’dan Rafale savaş uçağı tedariki

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Sırbistan’ın Fransa’dan Rafale savaş uçağı tedarik etmeyi planladığını belirtti.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen IDEX 2023 savunma sanayii fuarında Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexander Vucic basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Vucic basına yaptığı açıklamada Rafale savaş uçaklarını tedarik etmeyi planladıklarını belirtti. Yapılması beklenen alımın maliyetinin ise yaklaşık 3 milyar dolar olacağını açıkladı.

Alınacak Rafale savaş uçaklarının Sırbistan’ın envanterinde bulunan Rus yapımı Mig-29 savaş uçakları ile değiştirilmesi bekleniyor. Belarus ve Sırbistan arasında imzalan bağış anlaşması çerçevesinde 2019 yılında Belarus, Mig-29 uçaklarının 4 adedini Sırbistan’a teslim etmişti. 2021 yılında ise 2 adet daha Mig-29 Sırbistan’a teslim edilmişti. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlaması nedeniyle yedek parça sıkıntısı yaşamaya başlayan Sırbistan alternatif uçak arayışına girmişti.

MiG-29 savaş uçağı

Önümüzdeki yıllarda Mig-29’ların yerini alması beklenen Rafale savaş uçaklarının alım sürecinin başlaması için Sırbistan’ın Fransa’ya niyet mektubu göndermesi bekleniyor. Niyet mektubunun gönderilmesi sonucu resmi verilecek alım teklifinin ardından üretim aşamasına geçecek.

Sırbistan’ın yapılacak resmi teklif ile 12 Rafale alacağı belirtiliyor. Yapılacak resmi teklifin ardından uçakların 2028’den itibaren Sırbistan’a teslim edilmesi hedefleniyor. Gerçekleşmesi beklenen alımla birlikte Hırvatistan ve Yunanistan’ın ardından Sırbistan Rafale savaş uçağı kullanan 3. Balkan ülkesi olacak.

Fransız Savunma Tedarik Ajansı’na Rafale B359 (F3R) teslimatı

Fransız şirket Dassault Aviation, 2009 yılında Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri’nin 60 uçaklık verdiği sipariş neticesinde bu yılın ilk ayında Rafale B359 (F3R) teslimatı yapmıştı. Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri’ne yapılması beklenilen teslimatlar ise 5 farklı dilime ayrıldı. Verilen sipariş ile birlikte 4. kısım ve 5. kısım teslimatların 2023 yılında teslim edilmesi hedefleniyor.

Yunanistan’a 2021 yılında 12 Rafale savaş uçağının satılması sonucunda Fransa, ek 12 adet daha Rafale F3R siparişi vermişti. Yunanistan’a ihraç edilen 12 uçak, 4. kısım siparişleri içerisinde yer alıyordu. Böylelikle 4. kısım teslimatta toplamda 27 Rafale B359 savaş uçağı Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri’ne teslim edilecek.

Kaynak: DefenceTürk

Sırbistan’dan Rafale savaş uçağı tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum