ABD Litvanya’ya takviye kuvvetler konuşlandırıyor

ABD, Baltık devletlerini güçlendirme amacıyla Litvanya’ya takviye kuvvetler konuşlandırıyor

24 Şubat gecesi ile başlayan Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminden saatler sonra ABD, Baltık devletlerinin güvenliğini güçlendirme amacıyla Litvanya’ya takviye kuvvetler yerleştirdi. 173. Hava İndirme Tugayı’na 300 kişilik ek kuvvet, Lielvarde Hava Üssüne 20 Boeing AH-64 Apache helikopteri konuşandı. Litvanya Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ABD F35 savaş uçakları mühimmat yüklü vaziyette Litvanya Hava Kuvvetleri’ne ait Šiauliai Hava Üssü’ne ulaştı. Ayrıca ABD ağır zırhlı tabur 3-66’nın rotasyonunu genişletti. Halihazırda Abrams ana muharebe tankları ve Bradley ZMA’lar ile donatılmış bir ABD taburu şu anda Litvanya’daki Pabrade eğitim alanında faaliyetlerini sürdürüyor.

NATO, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin başlaması sonrası yüzlerce savaş uçağı ve gemiyi alarma geçirdi. Savaşın başlamasıyla birlikte, 100.000’den fazla insan yaşadıkları yeri terk etti ve yüzlerce insan hayatını kaybetti.

Šiauliai Hava Üssü

2004 yılından beri Baltık Hava Polisliği yani NATO Hızlı Tepki Uyarı (QRA) görevinin üslerinden biri olan üs, 1931 yılında Litvanya Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına binaen inşa edildi. Baltık devletlerinin SSCB tarafından işgal edilmesinden sonra (1940) havaalanı Kızıl Ordu tarafından kullanılmaya başlandı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra genişletilen havaalanı, Sovyet havacılığının ihtiyaçları doğrultusunda değişiklere uğradı. 1955 yılında ise Šiauliai Havaalanı, nükleer silahlara sahip Myasishchev M-4 bombardıman uçaklarının faaliyet gösterdiği altı Sovyet havaalanından biri haline geldi. Havaalanı, 1993 yılından sonra Rus birliklerinin Litvanya topraklarından çekilmesiyle beraber sivil amaçla kullanıma açılması için yeniden değişikliklere uğradı. 2004 yılında ise Litvanya’nın NATO’ya katılmasıyla birlikte havaalanına NATO Hava Kuvvetleri konuşlandırıldı. Ayrıca kargo ve transit uçaklara yakıt ikmal noktası olarak kullanılmakta olan havaalanında, yaklaşık olarak 100 NATO destek personeli bulunuyor.

Görsel; NATO

NATO Baltık Hava Polisliği görevi

NATO’ nun 1970’li yıllardan günümüze kadar devam ettirdiği dönüşümlü Hızlı Tepki Uyarısı (QRA) birimleri, kapsamlı bir hava gözetleme, hava sahası yönetim araçları sistemi ve üye ülkelere yapılabilecek müdahalelere anında karşı cevap verebilmek amacıyla oluşturulmuştur. Kontrol ve Raporlama Merkezleri ve Kombine Harekat Merkezleri aracılığıyla, 365 gün 24 saat sürekli gözetim ve kontrol yapan bu birimler, Müttefik hava sahasındaki hava trafiği olaylarına saniyeler içerisinde cevap verebilmeyi amaçlamaktadır. Bu görev dahilinde kullanılan silah sistemleri, kontrol merkezleri ve prosedürler NATO Entegre Hava Savunma Sistemi (NATINADS) olarak adlandırılmaktadır .İzmir ve Ramstein olmak üzere iki farklı sorumlu Müttefik Hava Karargahı bulunan görev ayrım çizgisini Alp dağları oluşturmaktadır.

Kaynak: DefenceTürk

ABD Litvanya’ya takviye kuvvetler konuşlandırıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum