Fransa ve İspanya, Tiger MkIII modernizasyon projesini başlatıyor

Fransa ve İspanya, Tiger MkIII taarruz helikopteri modernizasyon projesini Almanya olmadan başlatıyor

Airbus tarafından yapılan açıklamalara göre, Fransız ve İspanyol Silahlanma Genel Müdürlüğü adına OCCAR (Müşterek Silahlanma İşbirliği Teşkilatı), Fransa Savunma Tedarik Ajansı (DGA), İspanya Silahlanma ve Malzeme Genel Müdürlüğü (DGAM) ve Airbus Helicopters arasında Tiger MkIII taarruz helikopterlerinin modernizasyon projesi sözleşmesi imzalandı. Sözleşme kapsamında Fransa envanterindeki 42+25 adet ve İspanya envanterindeki 18 adet Tiger taarruz helikopterleri modernize edileceği ayrıca Almanya’nın programa daha sonra katılabileceği açıklandı.

Görsel: Airbus

Modernizasyon faaliyetlerinin Airbus Helicopters tesislerinin bulunduğu Albacete (İspanya), Marignane (Fransa) ve Donauwörth (Almanya) şehirlerinde gerçekleştirilmesi planlanan projede, ilk prototipin 2025 yılında uçuş yapması ve ilk teslimatın da öncelikle 2029 yılı son çeyreğinde Fransa’ya ardından 2030 yılında ise İspanya’ya yapılması öngörülüyor. Yeni nesil hedef tespit sistemi ve aviyonik sisteminin entegrasyonu ile mürettebata düşen iş yükünün azaltılması hedeflenen projede Tiger MkIII helikopterleri, insanlı-insansız platformlar arası gerçek zamanlı taktik bilgi paylaşımı ve ekip oluşturma yeteneği kazandıracak dijital muharebe alanı ile bağlantılı bir platform haline getirilecek.

Helikopterin standart konfigürasyonunda:

  • Safran Strix nişangah,
  • Thales FlytX aviyonik takımı,
  • Topowl DD kaska entegre kumanda sistemi,
  • Yeni nesil Indra IFF transponder,
  • Thales GNSS,

sistemleri bulunacak.

Tiger MkIII taarruz helikopterleri insanı-insansız platformlarla müşterek harekat kabiliyeti için Fransız ve İspanyol sürümlerinde farklı donanımlara sahip olacak:

Sistem Fransa İspanya Ataletsel navigasyon sistemi Safran ataletsel navigasyon sistemi SATCOM Muharebe alanı yönetim sistemi ATOS Indra Veribağı Thales Link16 Hava yer füze sistemi MBDA MAST-F  hava yer füzesi 70 mm güdümlü füze Hava hava füze sistemi Mistral 3 Yeni geliştirilecekİnfografik: Airbus

Eurocopter Tiger 

Eurocopter Tiger, ilk kez 2003 yılında hizmete giren dört kanatlı, çift motorlu bir taarruz helikopteridir. Aérospatiale ve DASA’nın halefi Airbus Helicopters tarafından üretilen helikopter, Fransa, Almanya ve İspanya tarafından yeni nesil çok amaçlı taarruz helikopteri ihtiyacını gidermek amacıyla geliştirilmiştir. Kullanıcı gereksinimlerine göre uyarlanmış bir dizi sürümlerle piyasaya çıkan Eurocopter Tiger, Fransa ve İspanya’da HAP, Almanya’ da UHT, Avusturalya’ da ARH sürümleri ile hizmet vermektedir.

Teknik veriler

Motor MTR390-2C Boş ağırlık/Azami kalkış ağırlığı 3,1 ton / 6,6 ton Azami seyir süresi 5 saat (Harici yakıt depoları ile) Hız 340 km/s Menzil (Harici yakıt depoları ile) 1300 km Servis sıcaklıkları/Servis irtifası – 30ºC ila ISA + 35º. -1.640 ft ila 13.123 ft.

HAP

Ana görevi yakın destek ve hava hedeflerini imha etme olan bu sürüm Fransa Ordusu tarafından Libya ve Afganistan’ da aktif görev almış ayrıca Fransız helikopter gemisi PHA Tonnerre’de görev yapmaktadır.  Helikopterde, 30 milimetre taretli top, 68 milimetre uzun menzilli hava yer füzesi ve MISTRAL hava hava füzesi kullanılmaktadır. Diğer sürümlerden farklı olarak helikopterde STRIX kokpit üstü nişangah kullanılmaktadır.

Tiger HAP sürümü

UHT

Tipik soğuk savaş tanksavar görevi için tasarlanan Alman Unterstützungshubschrauber TIGER (UHT), TRIGAT – Pars 3 LR havadan karaya füze kullanan kokpit üstü kamera kullanan Tiger sürümüdür. UHT, kanat altındaki 12,7 milimetrelik top bölmesi, 70 milimetre roket lançeri ve HOT füzesi, Stinger hava savunma füzesi helikopterin silah yapılanmasını oluşturmaktadır. Ayrıca helikopter, SATCOM ve çeşitli yazılım geliştirmeleri, ek balistik koruma, motor hava partikül ayrımı gibi bazı yapısal modernizasyon faaliyetlerine tabi tutuldu.

Tiger UHT sürümü

HAD

İspanya’nın 2004 yılında TIGER Programına girmesinin ardından, iki havadan yere füzenin entegrasyonu ve görev yeteneklerinde yapılan iyileştirmeler HAD sürümünü oluşturmuştur. Rafael’in görünür/kızılötesi, kablo kılavuzu tercihli Spike füzesi, Lockheed Martin HELLFIRE lazer güdümlü füze, geliştirilmiş STRIX kokpit üstü nişangah, kevlardan geliştirilmiş balistik koruma, mod 5 IFF veya HAD-E Elektronik Harp Sistemi ve bir önceki sürümlerinden %14 daha fazla güç üreten MTR-390-E turboşaft motoru HAD sürümünün ana farklılıklarını oluşturmaktadır.

Tigre HADHAD sürümü Tiger helikopteri

Kaynak: DefenceTürk

Fransa ve İspanya, Tiger MkIII modernizasyon projesini başlatıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum