SİPER Blok 0 hava savunma füzesi ile 75 km önleme menzili!

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, CNN Türk yayınında Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı ve Türk savunma sanayiindeki gelişmeleri anlattı. Hakan Çelik’in hava savunma füze sistemi HİSAR O+ hakkında sorularını yöneltmesi ile İsmail Demir milli hava savunma sistemleri hakkında yeni bilgiler verdi.

Başkan Demir, HİSAR O’nun geliştirilerek O+ yapıldığını ve menzilinin ise 25 kilometreye çıkarıldığını belirterek “Bizim 3 sene öncesine kadar KORKUT’tan başka bir hava savunma sistemimiz yoktu. Buna biz SUNGUR’u ekledik. Ondan sonra HİSAR A’yı HİSAR A+ yaparak ekledik. HİSAR O+ ekledik. SİPER Blok 0 geliyor. SİPER’in Blok 1-2’leri devam edecek.” ifadelerinde bulundu.

HİSAR Batarya Yapısı

Demir, Hakan Çelik’in mevcut hava savunma sistemlerinde ulaşılan kabiliyet üzerine sorduğu soruya ise HİSAR O+’da 25 km menzile ve SİPER Blok 0’da 75 km menzile ulaşıldığı, SİPER’de çeşitli unsurların eklenmesi suretiyle aşama aşama ilerleneceği cevabını verdi. Ayrıca SİPER Blok 0’da 2022 sonunda veya 2023 başında belirli bir olgunluğa geldiğini göreceğimizi belirtti.

HİSAR Hava Savunma Sistemi RF arayıcı başlıklı füzeye kavuştu

Milli hava savunma sistemi HİSAR O+ Şubat 2022’de RF Arayıcı başlıklı füzeyle test edilmişti, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir gelişmeyi sosyal medya hesaplarından duyurmuştu. RF arayıcı başlıklı füze, HİSAR ailesindeki diğer füzelere göre farklı yapısal özellikleriyle de dikkat çekiyor.

HİSAR RF

HİSAR O+ Hava Savunma Füze Sistemi, 2021 sonunda tüm unsurlarıyla TSK’ya teslim edilmişti. Daha önce Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) arayıcı başlıklı füze atma kabiliyetine sahip olan sistem, son test atışıyla beraber RF (Radyo Frekansı) Arayıcı Başlıklı Füze atma kabiliyetine de ulaşmış oldu. RF arayıcı başlıklı füzenin IIR güdümlü füzeye göre daha uzun bir menzile sahip olacağı değerlendiriliyor.

SİPER’in füzesi test edildi

SİPER füzesinin ilk sürümünün atışı 6 Kasım 2021’de Sinop Test Merkezi’nde gerçekleştirilmişti. SİPER füzesi, Türkiye’nin katmanlı hava savunma ihtiyacının yerli imkanlarla karşılanması açısından büyük önem taşıyor. Bölge hava savunması kapsamında stratejik tesislerin düşman taarruzlarına karşı korunması amacıyla geliştirilen SİPER, uzun menzilde ve dağıtık mimaride hava savunması sağlanmasına imkan verecek. Proje ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE iş ortaklığı ile yürütülüyor.

SİPER

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla yerli sistemlere katmanlı bir hava savunması oluşturulması amaçlanıyor. Bu kapsamda ilk olarak alçak irtifa Korkut sistemlerinin seri üretim ve teslimatlarına başlandı ve halen devam ediyor. Sonrasında portatif özellikli araçtan atılan alçak irtifa Sungur hava savunma sistemi hizmete alındı. Devamında alçak irtifa hava savunma füze sistemi Hisar-A+ füzesinin teslim edilirken, orta irtifa hava savunma sistemi HİSAR-O+ füzesinin geliştirmesi sürerken, bir yandan seri üretimi de başladı.

İlgili Olarak

HİSAR A+ ve HİSAR O+ tüm unsurlarıyla TSK envanterinde

 

Kaynak: DefenceTürk

SİPER Blok 0 hava savunma füzesi ile 75 km önleme menzili! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum