İsrail, Yunan helikopterlerini yeni sensörlerle donatacak

İsrail merkezli IAI, Yunan S-70B-6 helikopterlerini yeni sensörlerle donatacak.

Israel Aerospace Industries (IAI), modernizasyon paketinin bir parçası olarak Yunan Donanması’na bağlı S-70B-6 helikopterleri için MOSP3000-HD sensör yüklerini tedarik edecek. Bu bağlamda IAI, uzun menzilli keşif ve çoklu sensör paketi için Yunan Donanması tarafından açılan ihaleyi kazandı.

Naval News tarafından yapılan habere göre yeni sensörler, mevcut 8 adet S-70B’den en az 6’sında kullanılacak. 1 Ağustos’ta 2022 tarihinde ABD Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Hükümeti’ne S-70 helikopterlerinin bakımı için 162 milyon dolar değerindeki Yabancı Askeri Satışı (FMS) onaylamıştı.

Bahse konu FMS, helikopter yedek parçalarını, sarf malzemelerini, onarım parçalarını, helikopter görev sistemi yükseltmelerini, silah montajı tedarikini, ekipman yükseltmelerini ve diğer ilgili lojistik ve program desteği unsurlarını içermekteydi.

MOSP3000

Yüksek Çözünürlüklü Çok Sensörlü Optronik Stabilize Yük (MOSP) 3000, 1280×1024 (HD) çözünürlüklü sürekli optik yakınlaştırmalı termal kamera içeren çok sensörlü elektro-optik ve kızılötesi (EO/IR) tamamen dijital bir faydalı yüktür. Bu bağlamda sistem, gündüz kamerası, otomatik SWIR kamera, lazer telemetre, yüksek performanslı SWIR ve farklı sensörler içermektedir.

Yunan Donanma’sında 8 adet S-70B-6 ve 3 adet S- 70B helikopterlerinin yanı sıra bir dizi AB212 bulunmaktadır. Yakın gelecekte kalan AB212’lerin yerini 7 adet MH60R helikopteri alacak. Yunanistan, FDI fırkateynleri gibi yeni ve modernize edilmiş su üstü muhariplerini donatmak için MH60R sayısını ek siparişlerle artırmayı düşünüyor.

İsrail’den Yunanistan’a Spike füzesi tedariki

İsrail Savunma Bakanlığı resmi Twitter hesabından yapılan paylaşıma göre Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı ile İsrail merkezli Rafael tarafından üretilen “Spike” füzelerinin tedariki için hükümetler arası bir savunma ihracatı anlaşması imzalandı. Anlaşmanın yaklaşık 370 milyon euro değerinde olduğu belirtilmekte.

Anlaşma ile hangi varyantta füzenin tedarik edileceği, kaç adet tedarik edileceği veya teslimat süreci ile ilgili açıklama yapılmıştı ancak geçtiğimiz aylarda Yunanistan Parlementosu’nda yapılan oylamada yaklaşık 25 adet Spike NLOS sisteminin tedariki talep edilmişti. Her sistem üç lançer, bir komuta aracı ve hedefleme işlemlerini gerçekleştiren bir İHA’dan oluşmakta. Yunanistan merkezli Newpost tarafından aktarıldığı üzere Spike NLOS’ların operasyonel olarak kullanımı için bu yıl hedefleniyor.

Kaynak: DefenceTürk

İsrail, Yunan helikopterlerini yeni sensörlerle donatacak Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum