Uzay Meraklıları 2. Uydu Teknolojileri Haftasında Buluştu

“Merak uyandıran projelere yönelik bu tür etkinliklere duyulan ilgi neticesinde yetişecek insan gücünün oluşması ve korunması, Türk Uzay Sanayiinin sürdürülebilirliği açısından oldukça gerekli.”

Hatice İspir Süleyman Kaplan

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının öncülüğünde ikinci kez düzenlenen Uydu Teknolojileri Haftası, 18-19 Aralık 2021 tarihleri arasında hibrit olarak gerçekleştirildi. 2. Uydu Teknolojileri Haftası, AIRBUS ana yükleniciliğinde E5000-EOR platformuna inşa edilen TURKSAT 5B Uydusunun fırlatmasına özel organize edilmiş bir etkinlik. TURKSAT 5B uydusunda ASELSAN tarafından geliştirilen Ku-Bant Almaç ve Ka-Bant Düşük Gürültülü Yükselteç deneysel ekipman olarak bulunuyor. Bu çalışmanın amacı etkinlik oturumlarının detayları ve katılımcı görüşleri ile 2. Uydu Teknolojileri Haftasına geri bildirim olarak katkı sağlamaktır. 9 Şubat 2021’de Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan Milli Uzay Programı ile Türkiye’nin uzay çalışmalarının ve bu çalışmaların görünürlüğünün artarak çocuklara ve gençlere ilham olması hedeflendiği için, uzay konusunda farkındalığın artması noktasında ilgililerin katılımları ile gerçekleşen etkinlikler oldukça faydalı.

18 Aralık 2021 – 1. Gün

Program Alp Kırşan sunuculuğunda, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun açılış konuşması ile başladı. İlk oturum sunumları sırayla T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, İTÜ Öğretim Üyesi ve NATO STO Uygulamalı Araç Teknolojileri Destek Komitesi Başkanı Prof. Dr. Melike Nikbay ile devam etti.

İlk günün ikinci oturumunu Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’ nın paydaşları oluşturuyordu. Ctech Genel Müdürü Dr. Cüneyd Fırat, TÜRKSAT A.Ş. Ar-Ge ve Uydu Tasarımı Direktörü Tayfun Dar, TÜBİTAK Uzay Enstitü Müdürü Doç. Dr. Mesut Gökten ve TUSAŞ Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Nas’ın sırayla gerçekleştirdiği “TÜRKSAT 6A” konulu sunumlarda kurumların sorumluluk sahaları belirtilerek kabiliyetleri aktarıldı.

Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A için Uydu Teknolojileri Haftası kapsamında düzenlenen oturuma CTech Bilişim Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cüneyd Fırat; CTech gibi bir KOBİ’nin TÜRKSAT 6A Projesine dahil olmasını cesaret örneği olarak değerlendirerek CTech’in proje kapsamında birçok teknik bilgiyi edindiğini belirtti. CTech; TÜRKSAT 6A’yı yer kontrol istasyonuna uydunun telemetri bilgilerini iletecek Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Sistemini (TCR) deneysel ekipman olarak geliştirdi. Sistem diğer haberleşme ekipmanlarına göre boyut olarak küçük olsa da görevi bakımından kritik bir ekipmandır.

Genel Müdür Fırat; TÜRKSAT 6A sayesinde CTech bünyesinde bir temiz oda kazandığını belirterek geliştirdikleri ekipmanların uzay basınç ve sıcaklık gibi koşullarını simüle edebilecekleri test cihazlarına sahip olduklarını aktardı. CTech’de yapılan ekipman testlerinin ardından sistemin TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) testleri devam etmekte. Ayrıca uydunun telemetri görevini riske atmamak maksadıyla Japonya’dan uzay kalifiye telemetri sistemi tedarik edildi.

Uzay Meraklıları 2. Uydu Teknolojileri Haftasında Buluştu çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 8’inci sayısında.

 Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.

TÜRKSAT A.Ş. 2013 yılında TÜBİTAK KAMAG’a (Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı) yerli haberleşme uydusu geliştirme ve üretimi amacıyla başvuru yaptı. Başvuru kapsamında TÜRKSAT 6A’nın sözleşmesi 15 Aralık 2014 tarihinde imzalandı. Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusunun geliştirilmesi ve TÜRKSAT A.Ş.’nin uydu ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacı ile başlatılan TÜRKSAT 6A Projesi’nde TÜBİTAK ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı fon sağlayıcı kurumlar olarak yer alırken TÜBİTAK UZAY (proje yürütücüsü), TUSAŞ (paydaş), ASELSAN (paydaş) ve CTECH (paydaş) firmaları görev yapıyor.

Yazının devamı için lütfen giriş yapın veya kaydolun

Kaynak: DefenceTürk

Uzay Meraklıları 2. Uydu Teknolojileri Haftasında Buluştu Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum